Demokratska stranka Roma i ostalih izlazi na Lokalne izbore 2020?

Na inicijativu Nedžada Jusić, dugogodišnjeg romskog aktiviste i aktuelnog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Tuzla, u Doboju je održan sastanak gdje su dogovorene i najavljene prve aktivnosti za registrovanje političke partije

1361
Foto: Ilustracija

Nakon mnogo godina planiranja, tokom proteklog vikenda napravljen je prvi konkretan korak koji bi u jednom momentu trebao rezultirati osnivanjem prve romske političke partije.

Na inicijativu Nedžada Jusić, dugogodišnjeg romskog aktiviste i aktuelnog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Tuzla, u Doboju je održan sastanak gdje su dogovorene i najavljene prve aktivnosti za registrovanje političke partije. Na sastanku je odlučeno da će se partija zvati Demokratska stranka Roma i ostalih.

Jusić navodi da su pored njega, na sastanku, između ostalih bili i Mujo Fafulić iz Kaknja i Aleksandar Mašić iz Gradiške, te da čvrsto odlučeno da se sa kandidatima i kandidatkinjama partije, izađe na Lokalne izbore 2020. godine.

Na sastanku je postignut dogovor da se fokusiramo na lokalne izbore koji nam predstoje. Ja sam siguran da ćemo imati svoje vijećnike u više lokalnih zajednica u BiH, a ti izbori će nam biti i dobar test za Opće izbore koji će se održati nakon Lokalnih – rekao je Jusić.

Prema riječima Jusića, djelovanje romskog nevladinog sektora je pri kraju i da je došlo vrijeme da se uđe u politički život gdje se donose odluke koje se tiču Roma i svih ostalih.

Djelovanje buduće političke partije posebno će se fokusirati na dijasporeu, jer kako nam je Jusić rekao, veliki broj Roma živi van granica Bosne i Hercegovine, a da će romska dijaspora, partiji dati veliki politički značaj.

Do održavanja Lokalnih izbora 2020, Jusić je najavio intenzivno formiranje lokalnih odbora i analizu izbora iz 2016. godine, na osnovu čijih rezultata će napraviti plan samostalnog, odnosno eventualnog djelovanja sa nekom političkom partijom u određenim mjestima.

Na sastanku, Jusić je poslao i poruku svima onima koji se žele priključiti budućoj političkoja partiji kako to neće biti nikakava nevladina organizacija i da će se unutar partije raditi mnogo drugačije.

Nama ne trebaju ljudi koji se deklarišu kao predstavnici Roma, koji navodno zastupaju interese Roma, a zapravo nemaju nikakvu podršku iz romske zajednice. Naravno, svi će imati priliku da budu dio Demokratska stranka Roma i ostalih. Organizuj se na lokalnom nivou, organizuj romsku zajednicu, pa onda pokaži Romima i svima da si njihov predstavnik – rekao je Jusić.

On je na kraju poručio da će ova partija biti i veliki test za čitavu romsku zajednicu, jer očekuje različite reakcije, ali i prepreke koje će doći od samih Roma, što smatra sasvim očekivanim, jer bi bilo iluzorno očekivati da će svi podržati ovu ideju.

(portal-udar.net)