Dervi Sejdiću uručena povelja “Zlatna Ahdnama”

Ovu manifestaciju je organiziralo Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" sa sjedištem u Sarajevu kao centralnu manifestacija povodom obilježavanja 555. godišnjice od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im garantovana prava vjerskog djelovanja i sigurnost

2410
Dervo Sejdić (Foto: Udar)

Na manifestaciji 555 godina sultan Mehmed Fatihove bosanske Ahdname, povelja “Zlatna Ahdnama” uručena je i dugogodišnjem borcu za prava Roma i Romkinja u BiH, Dervi Sejdiću.

Ovu manifestaciju je organiziralo Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor” sa sjedištem u Sarajevu kao centralnu manifestacija povodom obilježavanja 555. godišnjice od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im garantovana prava vjerskog djelovanja i sigurnost.

Pored Sejdića, ovo priznanje je uručeno istaknutim pojedincima, Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Ivici Šariću, dogradonačelniku Sarajeva, Nedžadu Ajnadžiću, načelniku Općine Centar Sarajevo, akademiku Ljubomiru Berberoviću, akademiku Emiru Ramiću, Muharremu Zejnullahuu, predsjedniku zajednice Albanaca u BiH, Jakobu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH, Ibrahimu Omeragiću, članu VKBI BiH, i Marinku Pejiću, predsjedniku HNV BiH.

Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dodijeljeno je priznanje ”Zlatna Ahdnama”. Zvizdić je u obraćanju naveo kako borba za očuvanje najdragocjenijih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva nikad nije bila aktuelnija.

”Ugrožavanje ljudskih prava i sloboda ne može nikada i nigdje biti tolerirano niti se može pravdati bilo kakvim razlozima”, dodao je Zvizdić.

Dervo Sejdić je istakao svoju zahvalnost udruženju Bosansko-tursko prijateljstva što su prepoznali njegov rad kao kvalitet za dodjeli prestižnog priznanja:

“Čast mi je biti među  akademicima, profesorima i istaknutim pojedincima koji imaju autoritet u BiH i van nje. Za mene dobivanje ovih priznanja ima svoju ljepotu i svoju čar, ali i dobivanje ovakvih priznanja je i dodatna obaveza dobitniku da nastavi u svom zalaganju za ostvarivanje ljudskih prava i ravnopravnosti populacije koju predstavlja. To znači da ću se do kraja svog života boriti za prava Roma, u okviru toga za poštivanja ljudskih prava u punom kapacitetu.”

28. maja 1463.godine, osmanski sultan Mehmed II Fatih je, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju u Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu.

Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kao dokument kojim bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

(portal-udar.net)