Dervo Sejdić na trećem mjestu liste SDP-a za državni parlament

848
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić

Dugogodišnji romski aktivista Dervo Sejdić biće jedan od kandidata na listi Socijaldemokratske partije (SDP) za Parlament BiH. Listu će voditi Saša Magazinović, a iza njega je povratnica u politiku Lidija Korać. Na broju tri je Dervo Sejdić, ispred niza kandidata i kandidatkinja na listi koji su od ranije poznati u politici i javnom životu. Ovo je veliko priznanje za Sejdića, ali i njegova zalaganja za politička i socijalna prava manjina, jer na osnovu dosadašnjih rezultata izbora, zbog visoke pozicije, ima šansu da postane član državnog parlamenta.

U izjavi za UDAR Dervo Sejdić kaže da se SDP za ovo odlučio zbog njegovog dugogodišnjeg rada i same presude suda u Starzburu u kojoj su on i Jakob Finci pobijedili i ukazali na nepravdu koja se čini onima koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi u BiH.

„Uklopio sam se u politiku SDP-a koja je u mom slučaju ustavotvorna, državotvorna i oni smatraju da ću ja sa ostalim kolegama, nadam se u parlamentu BiH, imati priliku da zastupam moje ideje i ciljeve koji su sastavni dio i politike SDP-a. I moram istači, ovo je prvi put u istoriji BiH da jedan Rom iz bilo koje političke partije učestvuje na izborima za državni parlament“, rekao je Sejdić.