Dijeljenjem “diploma”, skrenuta pažnja na sve veću korupciju u obrazovanju

Prema rezultatima istraživanja provedenog u toku 2017. godine, 76 posto mladih smatra da je bh. društvo u velikoj mjeri korumpirano, a da je jedan od sektora u kojem je korupcija vrlo izražena i obrazovanje

1284
Foto: Udar

U okviru projekta “Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini: Znanje IN, korupcija OUT”, u Sarajevu je danas organizovana ulična akcija kojom se nastojalo ukazati na probleme koji tište bh. obrazovni sistem. Tim povodom, građanima, a naročito srednjoškolcima i studentima dijeljene su “diplome za uspješno završen studij” koje izdaje “Fakultet svih nauka”.

Prema rezultatima istraživanja provedenog u toku 2017. godine, 76 posto mladih smatra da je bh. društvo u velikoj mjeri korumpirano, a da je jedan od sektora u kojem je korupcija vrlo izražena i obrazovanje. Zato je projekat “Znanje IN, korupcija OUT” borbu protiv korupcije usmjerio prvenstveno na obrazovni sistem BiH i rad sa učenicima i studentima.

“Mladi ljudi su spremni pričati o korupciji. Ne vole navoditi lične primjere i obično kažu da se to desilo nekom drugom, ali mi zaključimo da su zapravo ono bili izloženi korupciji. Za mnoge koruptivne radnje, oni nisu ni znali da se tako karakterišu, jer su duboko ukorijenjene u društvo, pa se smatraju normalnim”, istakla je Alma Fejzić, asistentica za odnose sa javnošću u Centru za razvoj omladinskog aktivizma.

Volonteri u  projektu “Znanje IN, korupcija OUT”  Alma Mizdrak iz Sarajeva i Vladimir Pejičić iz Istočnog Sarajeva, smatraju da je korupcija gorući problem u BiH, kao i da se dovoljno ne radi na njenom suzbijanju.

Nažalost mladi nisu dovoljno naučeni da razlikuju pojmove dar od mita i slično. Sa korupcijom sam se susretala i željela sam to da prijavim, ali zaista nisam znala kome da se obratim, upravo iz tog razloga što nisam bila dovoljno informisana gdje i na koji način da prijavim korupciju”, objašnjava Alma.

“Za nas, trenutno je najvažniji problem korupcije u obrazovnim institucijama, koji se između ostalog, manifestuje kroz namještanje konkursa za zapošljavanje. Problem korupcije je to što je postala društveno prihvaćena norma i njena prisutnost u svim segmentima, pa i u aktuelnoj predizbornoj kampanji. Problem korupcije je moguće svesti na neki prihvatljiv nivo, međutim potrebno je institucionalno rješavanje problema”, poručuje Vladimir.

(portal-udar.net)