Diskriminacija romskih žrtava – Zašto u Donjoj Gradini nema romske zastave?

Postavljene su jedna do druge i tri zastave: Srbije, Republike Srpske i Izraela. Među njima nije bilo zastave Roma. Nije je bilo ni na glavnoj bini gdje su održani vjerski obredi i govori zvaničnika

1956
Donja Gradina (Foto: Udar arhiva)

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, jučer je održan pomen žrtvama jednog od najvećih gubilišta Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Uz prisustvo velikog broja građana i građanki, visokih političkih i diplomatskih delegacija, održan pomen žrtvama jednog od najvećih gubilišta Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

U Donjoj Gradini,  na mjestu gdje se polažu vijenci stradalima, postoje table na kojima su ispisani podaci o broju stradalih. Na posebnim tablama ispisane su brojke stradalih Srba, Roma, Jevreja, djece, antifašista…

Tu su i krst, davidova zvijezda i točak…. Simboli hrišćana, Jevreja i Roma…

Postavljene su jedna do druge i tri zastave: Srbije, Republike Srpske i Izraela. Među njima jučer nije bilo zastave Roma. Nije je bilo ni na glavnoj bini gdje su održani vjerski obredi i govori zvaničnika. I tamo su postavljeni krst, zvijezda, točak, ali plavo – zelene romske zastave nije bilo.

Na to su mi pažnju skrenuli upravo moji prijatelji, pripadnici romske zajednice sa kojima sam juče bio u Donjoj Gradini.

Tako je kažu godinama. Uzalud su su se predstavnici Saveza Roma obraćali upravi Spomen područja “Donja Gradina”. Uzalud su i obraćanja Vladi RS, koja je organizator pomena žrtvama.

Svi zahtjevi se ignorišu.

Zašto? Zar nije dovoljno predrasuda i stalne diskriminacije ovih ljudi, naših komšija, prijatelja, pa se i prema njihovim žrtvama tako odnosi?  Kakvi smo to ljudi?

(Tekst prenosimo sa portala www.impulsportal.net uz dozvolu autora)