Diskriminacija u djetinjstvu ostavlja trajne posljedice na dijete

480

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković predstavila je na sjednici Savjeta za prava djeteta Poseban izvještaj o diskriminaciji djece.

U izvještaju je ukazano na probleme neadekvatnih udžbenika za djecu sa invaliditetom, ali i nedovoljnu uključenost djece koja žive u romskom naseljima u sistem obrazovanja.

„Institucija Povjerenika je u tom izvještaju uputila niz preporuka, a jedna koja je upućena lokalnim samoupravama odnosi se na uspostavljanje i pružanje usluge ličnog pratioca u punom obimu i kontinuitetu“, rekla je Janković.

Među preporukama su, između ostalog, neophodnost kontinuiranog obezbjeđivanja uslova na lokalu za povećanje upisa djece u škole, posebno iz društvenih grupa koje su izložene povećanom riziku od diskriminacije, unapređenje dostupnosti obrazovnog sistema, posebno za djecu sa invaliditetom i na smještaju u ustanovama, kao i uspostavljanje kontinuirane saradnje sa sistemima zdravstvene i socijalne zaštite, saopćili su iz kancelarije Povjerenika.

Janković je istakla da diskriminacija u djetinjstvu ostavlja trajne posljedice na dijete, bilo da se radi o nejednakom pristupu obrazovanju, neadekvatnom prevozu do škola u ruralnim područjima, zlostavljanju u ustanovama, stigmatizaciji ili marginalizaciji djece.

Na sjednici Savjeta predstavljena je analiza UNICEF-a o sprječavanju i zaštiti djece od nasilja, seksualne eksploatacije i zlostavljanja, kao i projekat „Podsticajno roditeljstvo“.