Diskriminacija u Srbiji: “Stub srama” za maloljetnu Romkinju u pirotskoj školi

Na njegovo zaprepašćenje, vidio je učenicu M.D. kako doslovno „grli stub“ u hodniku škole. Takvu kaznu, kako je rekao, odredila je Bojana Đorđević, jedna od nastavnica u školi

6590
Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mladost“ u Pirotu

Redakciji našeg portala, danas se javio čitatalac iz Pirota (Srbija) Goran Nešić, sa molbom da objavimo priču o slučaju brutalne diskriminacije koji se desio u junu 2016. godine u Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mladost“ u ovom srbijanskom gradu.

Razlog što je ovaj slučaj tek nakon više od dvije godine objelodanjen je jednostavan-radilo se na zataškavanju slučaja. Krajem maja prošle godine, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti R. Srbije, dala je Mišljenje sa preporukom u kojoj jasno stoji da je u ovom slučaju, prekršen Zakon o zabrani diskriminacije R.Srbije.

Od tada, ovaj slučaj diskriminacije se sistematski prikriva. Odbija se bilo kakva odgovornost svih nadležnih uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, samu školu, Lokalnu samoupravu i Centar za socijalni rad u Pirotu, tvrdi Nešić.

Zbog svega ovoga, Nešić je odlučio da cijeli slučaj iznese u javnost i poručuje da se će pokrenuti novi postupak, jer ne želi da ovaj slučaj ostane na tome da odgovorni prođu nekažnjeno!

Stub srama u pirotskoj školi

Kako nam je ispričao, Nešić je svjedočio najbrutalnijem činu diskriminacije i za njega je bilo neshvatljivo da se tako nešto može dogoditi u Srbiji.

Preko jedne od nastavnica, Nešić je dobio informaciju da 10. juna te 2016. godine bude u školi za vrijeme velikog odmora.
Na njegovo zaprepašćenje, vidio je učenicu M.D. kako doslovno „grli stub“ u hodniku škole. Takvu kaznu, kako nam je rekao, odredila je Bojana Đorđević, nastavnica u ovoj školi.

Razlog za ovakvu kaznu je bio što je učenica navodno ukrala smoki na času.

„Dete je stajalo i držalo se za stub škole! Nakon nekog vremena, prišla je i druga nastavnica, Danijela. Unela se učenici u lice i vikala više od dve minute, dok je preplašena učenica čitavo vreme „grlila stub“, nakon čega je počela da plače“, govori Nešić koji je svjedočio slučaju. Dodaje i da je vikanje pratilo i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

„Ako ti je, sada, pridržavaj stub! Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ja ću da te opametim da budeš kao i sva ostala deca. Misliš da si mnogo pametna?! Ima da te sredim ja….“, vikala je ova nastavnica, svjedoči Nešić.

Nešić navodi i da je nastavnica, Bojana Đorđević, kaznila još dvije djevojčice romske nacionalnosti, jer su za vrijeme časa navodno nekom djetetu „ukrale“ hranu. Djevojčice su bile kažnjene tako što im nije bilo dozvoljeno da za vrijeme odmora idu u dvorište, već su morale da „grle stub srama u holu škole“.

Reakcija

Kako se sve ovo odigralo u petak, Nešić je odlučio da slučaj prijavi direktorki škole, već odmah u ponedeljak.
U toku razgovora sa direktorkom, tvrdi Nešić, napomenula je da on “nema prava da bilo kome dalje govori o tome i da će ona „sve da sredi“. Pored toga, Nešić je slučaj prijavio i PU (Policijska uprava) Pirot, ali nikada nije dobio nikakav odgovor.

Na kraju, podnio je pritužbu Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Krajem maja prošle godine, stigao je i odgovor, u kojem između ostalog stoji:

U postupku po pritužbi Gorana Nešića iz Pirota, koju je podneo u ime i uz saglasnost Zvonimira Durmiševića, zakonskog zastupnika maloletne M.D., Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je mišljenja da je Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mladost“ u Pirotu svojim postupanjem prema učenici M.D. 10. Juna 2016. godine, prekršila odredbe člana 7. I 12, a u vezi sa članom 24. Zakona o zabrani diskriminacije.

Ovaj dopis, kaže Nešić, bio je upućen pomoćnici gradonačelnika za prosvjetu Grada Pirota, Milici Golubović, zatim Centru za socijalni rad i ostalim institucijama.

„Nije bilo nikakvog dejstva niti odgovora, bio sam mnogo puta u lokalnoj samoupravi i video da jedni druge „čuvaju“. Direktorka je članica Srpske napredne stranke (SNS) u Pirotu i svi su povezani sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem. Sve su zataškali i prikrivali kao da se ništa nije desilo i radili na tome da se ne sazna za ovaj slučaj“, tvrdi Nešić.

Nešić je na kraju poručio da sada želi da se čuje za ovaj sluča i da se kazne direktorka škole i njene nastavnice koje su prekrivale nasilje i diskriminaciju nad ovom djevočicom!

Za Nešića i porodicu maloljetne Romkinje, borba za pravdu tek predstoji.

(portal-udar.net)