Divjak: Djeca iz romske zajednice se trude da budu ravnopravna sa svima

Negdje 2005. godine, kada je počelo stipendiranje mladih Roma i Romkinja, bilo je dovoljno sredstava, jer nije bilo toliko stipnedista. Kako se priča širila, dolazilo je sve više onih kojima je pomoć bila potrebna. Od 50-ak stipendista i stipendistica, danas se došlo do cifre od preko 140

1993
Jovo Divjak, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, ove godine će proslaviti 25 godina postojanja. Organizacija koju je penzionisani general Armije BiH, Jovan Divjak pokrenuo tokom ratne ’94. godine, danas je jedna od najznačajnih organizacija u Bosni i Hercegovini. Ovo udruženje već četvrt vijeka „gradi“ Bosnu i Hercegovinu, stipendirajući djecu i mlade žrtve rata, djecu s teškoćama u razvoju, ali i djecu i mlade iz najbrojnije nacionalne manjine u BiH – Rome.

Stipendiranje srednjoškolaca i studenata iz romske zajednice širom BiH, traje 14 godina. Neki od stipendista i stipendistica, danas su vrlo uspješni u svojim poslovima. Među njima je puno naših saradnika koji pišu za Udar, a tu je i Selma Selman sa kojom se u udruženju posebno ponose, jer  je umjetnica koja vrlo uspješno predstavlja našu zemlju širom svijeta.

Selma Zahirović

Ono što je vrlo značajno za ovaj program, jeste prilika koju su pružili svakome ko je makar jednom došao u ovu organizaciju. Svi zajedno moramo priznati da je prilika nešto što danas najviše nedostaje mladim ljudima, iz koje god zajednice da dolaze. U „Kući ljubavi“ (kako je nazvana kuća gdje je sjedište udruženja) na Vracama (dio Sarajeva) ljubavi je bilo za svakoga ko je tamo došao.

Selma Zahirović, studentica Fakulteta političkih nauka, dugogodišnja je stipendistica udruženja.  Počela je u osnovnoj, zatim u srednjoj i sada na fakultetu. Nakon toliko godina, Selma ističe da je pored stipendije, pribora, odjeće i drugih stvari, u udruženju dobila nešto mnogo vrednije.

Selma je posebno istakla značaj druženja i povezivanja sa drugim mladim ljudima. Mnogi od stipendista su imali priliku da provedu ljeto u kampu na Boračkom jezeru. Selma nam je rekla da nije do sada kampovala na jezeru i da će ove godine ići. Od prijatelja je čula za lijepa iskustva i nezaboravna druženja.

Čula sam kako se tamo lijepo druže. Upoznaš toliko dobrih ljudi, a da ne znaš da su svi oni u Udruženju – govori Selma.

Finansiranje učenika i studenata iz romske zajednice, nakon toliko godina, stvorio je određen publicitet u široj društvenoj zajednici, jer je Udruženje među prvima počelo sa stipendiranjem mladih Roma i Romkinja.

Mehmed Agić, koordinator projekta „S obrazovanjem u budućnost“ i neko ko je od samog početka u Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“, kaže da i institucije imaju svoje projekte, akcione planove i strategije, ali da je Udruženje u kontinuitetu prisutno 14 godina u sveri obrazovanja mladih Roma i Romkinja.

Kao i Selma, Mehmed takođe ističe one druge, nematrijalne vrijednosti koje su stipendisti i stipendistice dobili od Udruženja”Obrazovanje gradi BiH”.

Osnivač Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, Jovo Divjak, s velikom radošću i željom da se pomogne romskoj djeci pristupa projektu stipendiranja. Za Udar kaže da je njegova i želja svih u udruženju da se prije svega, o djeci koja dolaze iz romskih zajednica, piše pozitivno, a ne negativno.

-Ne želim da se piše o krađama i lopovlucima, već da se piše i govori da djeca koja dolaze iz romske zajednice hoće da se školuju i da rade puno na tome da budu ravnopravni sa drugim vršnjacima – sa znanjem – govori Dijvak.

I pored velike želje da se pomogne svakome ko zakuca na vrata Udruženja, zbog ograničenih sredstava, govori Divjak, primorani su da odbiju neke potencijalne stipendiste. Ne zato što ne ispunjavaju uslove, već zbog toga što nema para za sve one kojima je pomoć potrebna. Zbog toga, iz ove organizacije apeluju svake godine, tražeći pomoć da se obezbjede dodatna sredstva. Međutim, i pored onog publiciteta o kojem je govrio Mehmed Agić, mnogi ostaju „gluhi“ na njihove molbe.

Negdje 2005. godine, kada je počelo stipendiranje mladih Roma i Romkinja, bilo je dovoljno sredstava, jer nije bilo toliko stipnedista. Kako se priča širila, dolazilo je sve više onih kojima je pomoć bila potrebna. Od 50-ak stipendista i stipendistica na početku, danas se došlo do cifre od preko 140.
Haris Januzi, jedna od mnogih stipendista. Za svoje vršnjake i vršnjakinje ima vrlo jasnu poruku.

Nažalost, ono što je Čika Jovo rekao, govori i Mehmed Agić koji direktno radi na projektu stipendiranja mladih Roma i Romkinja. Kako se priča širila, rastao je i broj stipendista i stipendistica. Nažalost, svake godine neko otpadne, a Udruženje je nemoćno da bilo šta uradi. Sa ovim problemom se i ove godine suočavaju. Rješenje postoji – aktiviranje što više donatora i savjesnih građana i građanki.

Za svakog stipendistu, ili stipendisticu, novac koji dobija je vrlo značajna. Selma Zahirović kaže da ne postoji način da se zahvali Udruženju koje je podržava od osnovne škole.

Samim tim što ću nastaviti da budem dio Udruženja, da pomognem pri svakoj akciji, pri svakom projektu i dati sve od sebe da budem i raditi najbolje što znam, jedan je od načina da se zahvalim Udruženju da se zahvalim na svemu što su uradili za mene – rekla je Selma.

Za Selmu i sve druge stipendiste, Jovo Divjak govori samo najblje stvari. On i svi koji su u ovoj organizaciji, nastoje da sve njih prihvate bez ikakvih razlika i daju im preko potrebnu priliku da pokažu i otkriju najbolje djelove svojih ličnosti. U ovom Udruženju vlada jednakost i nema nikakvih razlika. U takvom okruženju, svoje identitete otkrivaju vrhunske umjetnice, inžinjerke, sportisti…

Bez obzira na nedostatak sredstava, koji se pojavi svake godine, paralelno se rađa nova nada i očekivanje da će se u novoj godini, obezbjediti sredstva za svakoga ko bude konkurisao. Selma, koja je je od početka školovanje u Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“, pozvala je svoje vršnjake iz romske zajednice da dođu, jer će ako ništa drugo, dobiti priliku.

Na kraju, Čika Jovo je pozvao intelektuace iz romske zajednice da se nastave boriti za prava svojih sugrađana. I kako je rekao, priču o Romima treba graditi na pozitivnim primjerima, a ne na željezu.

“Učim kako bih postao koristan član društva”, bio je naslov ovogodišnjeg okruglog stola održanog  nedavno u Sarajevu, a koje već 14 godina organiziraju Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” i Fond otvoreno društvo BiH.

Direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica rekla je tom prilikom kako Fond svake godine dodjeljuje osamdeset hiljada dolara Udruženju “Obrazovanje gradi BiH” za stipendiranje romske djece.

Obrazovanje gradi BiH jedan od najljepših poslova i oni su nevladina organizacija koja značajno razbija predrasude koje postoje ovdje kod nas u vezi sa radom nevladinih organizacija – rekla je tom prilikom Govedarica.

Meho Agić, Jovan Divjak i Dobrila Govedarica. (Foto: Udar)

Protekle godine u školovanje romske djece, kada je riječ o porojektu „S obrazovanjem u budućnost“ Udruženja obrazovanje gradi BiH, uloženo je 132 hiljada KM, a u dosadašnjih četrnaest godina, preko 1,5 miliona KM.

Prilog je nastao u okviru zajedničkih produkcijskih aktivnosti Medijskog istraživačkog centraiz Niša i Romskog portala UDAR