Djeca iz Niša i migranti iz Vranja napravili zajednički crtani film

Projekat “Ja sam umetnost” dio je projekta Upravljanje migracijama Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije vlade Švajcarske. Projekat je obuhvatio dvije likovne radionice koje su održane u migrantskim centrima u Vranju i Preševu

1127
Foto: MIC

Umjetnost ne poznaje jezik i religiju. Ona spaja, a najbolji dokaz za to je crtani film, nastao zajedničkim radom djece iz Niša i migranata koji žive trenutno u Vranju. Radionica je ujedno kraj projekta „Ja sam umetnost“, koji je realizovao Medijski istraživački centar  (MIC) uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i vlade Švajcarske.

Sestra Sonja i Marija došle su iz Avganistana i već se tri godine nadaju da će iz Srbije otići u Njemačku. Još ne znaju kako će dalje, i dok sanjaju Evropu, dani u migrantskom centru u Vranju prolaze sporo.

Crtani film odavno nije moja oblast interesovanja, ali ovo danas je prelijepo – kaže nam dvadesettrogodišnja Marija Hajdari.

Ona ne skida osmijeh sa lica i kroz šalu kaže kako uživa, iako ne zna da crta.

Više od dvije godine svaki dan nam je isti. Svi smo zajedno u malenoj sobi, čekamo i nadamo se da ćemo otići dalje u Evropu. Po cio dan gledamo u telefon. Ima trenutaka kada mrzim taj uređaj, jer ne pomaže da vrijeme lakše prođe. Ipak, kako nemam drugu razonodu, na kraju ipak opet uzmem telefon i pokušavam da naučim njemački preko neta –  kaže Marija.

Foto: MIC

Dani u kampu su dugi i dosadni. Ova radionica sestru i mene vratila je u neko sretno vrijeme, kada nismo bježale od rata u nepoznato, i kada smo zajedno gledale omiljene crtane junake – mačka Toma i miša Džerija –  priča Sonja.

A baš taj crtani film, jedan je od omiljenih i Aleksi i Petru, učenicima petog razreda, koji su takođe po prvi put vidjeli kako nastaje crtani film. Njima video-animacije nisu nepoznanica, ali proces u kojem crtež dobija pokret ih je očarao, kažu dječaci.

Zoran Stefanović iz “Studija crtanog filma 98” skoro tri decenije bavi se animacijom. Posljednjih desetak godina djecu iz Niša podučava ovoj tehnici.

Deca su ista, bila ona iz Srbije, Amerike ili iz Avganistana. Divno je raditi sa njima, jer je ovo njima uvek zanimljivo”, kaže Zoran. “Tri sata je malo da se napravi crtani film, ali upoznaće se sa tehnikom, optičkim igračkama i animacijom. Svi se smeju i zabavljaju, a to je dobra osnova za uspešan rad – ističe Zoran.

Tokom rada sa migrantskom populacijom koju pratimo 2015. godine, shvatili smo da su ovi ljudi talentovani za umetnost. Kako nemaju prilike da se izraze, odlučili smo da im organizujemo likovne i radionice crtanog filma – kaže urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić.

Ona kaže da su njihove radionice uspješne, jer su sa mnogim ljudima uspostavili povjerenje i postali prijatelji.

Foto: MIC

Želimo da im ulepšamo prazne i sumorne dane i da ih podsetimo na njihove veštine – rekla je Jelena.

Projekat “Ja sam umetnost” dio je projekta Upravljanje migracijama Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije vlade Švajcarske. Projekat je obuhvatio dvije likovne radionice koje su održane u migrantskim centrima u Vranju i Preševu.

(portal-udar.net)