Djeca i mladi iz 11 bh. gradova dio projekta “Obrazovanje kroz igru”

Projekat će se implementirati širom Bosne i Hercegovine, a posebne aktivnosti bit će realizirane u Banjoj Luci, Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Usori

1348
Foto: Fena ilustracija

“Obrazovanje kroz igru” naziv je projekta Nevid teatra iz Banje Luke u okviru kojeg će od januara do augusta djeca i mladi iz 11 gradova i općina Bosne i Hercegovine imati priliku učiti o kulturnim različitostima.

Namijenjen je djeci koja su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segregacije ili diskriminacije u školama te mladim kreativcima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama.

Cilj projekta jeste da se steknu i prošire znanja o vrijednostima kulturoloških raznolikosti u BiH te da se djeca i mladi povežu s vršnjacima iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i povećanje učešća i uticaja mladih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi u BiH.

Projekat će se implementirati širom Bosne i Hercegovine, a posebne aktivnosti bit će realizirane u Banjoj Luci, Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Usori.

“Obrazovanje kroz igru” jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru projekta “Dijalog za budućnost”: Promoviranje društvene kohezije i raznolikosti u BiH čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Zajednički projekat “Dijalog za budućnost” inicijativa je Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNESCO i UNDP), a cilj mu je dugoročna izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u BiH, saopćeno je iz Navid teatra.

(FENA)