Dječiji brakovi u BiH: Roditelji prodaju kćerke, najmlađa imala 12 godina

1060

Na području Bijeljine tokom prošle godine sklopljena su četiri dječija romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inostranstvo.

Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je učestvovalo više od 200 Romkinja.

“Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama” naziv je projekta koji je u proteklih godinu dana sprovelo šest organizacija na području BiH, uz koordinaciju bijeljinskog Udruženja “Otaharin”. Istraživanje je sprovedeno Bijeljini, Prnjavoru, Bratuncu, Visokom, Tuzli i Mostaru, a rezultat su alarmantni podaci.

– Najmlađa žrtva dječijeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina. Obično roditelji prodaju kćerke za brak, one odlaze u te porodice u kojima žive, veliki broj njih odlazi u inostranstvo – rekla je za BHRT Bojana Jovanović, koordinatorica ovog projekta.

Pored dječijih brakova, bavili su se i pitanjem obrazovanja, nasilja u porodici i zdravstvene zaštite. Sabira Hašimović imala je zadatak da razgovara sa ženama koje su pretrpjele nasilje.

– U intervjuu smo mogli samo da se ježimo i zaplačemo. Čule smo da su izložene da idu prosjačenje, da moraju raditi za neki novac, kad su kod kuće nemaju pravo glasa, takođe smo čuli da su izloženi seksualnom odnosu kad ne žele to da rade – dodala je Hašimović, predsjednica Udruženja žena “Romkinja”.

Uz publikaciju u kojoj su predstavljeni rezultati, nastao je i promotivni film sa potresnim svjedočenjima.

Pored BiH, ovaj projekat sproveden je i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a kako će iskoristiti rezultate istraživanja i šta će uraditi da se stanje promijeni, biće poznato nakon 18. septembra, kada se u Beogradu održava regionalna konferencija posvećena ovoj temi.

Link za originalni tekst (infobrcko.com) i video prilog (BHRT)