Djeda Mraz nikada ne zaboravlja djecu

Ovo je pozitivan primjer koji pokazuje šta se sve može uraditi kada se udruži nekoliko osoba koje žele da usreće djecu, koja nas uvijek nagrade iskrenim osmjehom

1184
Foto: Udruženje "Budi mi prijatelj"

Udruženje „Budi mi prijatelj“ iz Visokog je i ove godine obradovalo preko tri stotine mališana novogodišnjim paketićima.

Ova aktivnost se provodi od samog osnivanja udruženja 2002. godine i većina aktivista, aktivistkinja, volontera i volonterki su i sami dobijali paketiće od udruženja kada su bili mališani.

Deventestogišnjakinja Almasa Ahmetović je već četri godina uključena u aktivnosti udruženja, gdje je također i medijatorica. Prvo je bila korisnica, a sada je volonterka u udruženju. O samoj manifestaciji i učešću u programu govorila je sa puno entuzijazma.

Sjećam se prvog paketića iz 2002. godine  toliko da i danas imam uspomenu iz tog paketića. Za mene je jako važno da  ova djeca nauče od nas i da shvate koliko je važno usrećiti nekoga – ekla je Almasa.

S obzirom da paketići koštaju, za porodice sa više djece koje žive na rubu siromaštva su gotovo nezamislivi.

Volonterima udruženja je ovo bila dodatna motivacija da što ranije krenu sa prikupljanjem sredstava, kako bi obradovali što veći broj djece.

Cilj ovogodišnje podjele je bio da se paketići uruče ne samo romskim socijalno ugroženim porodicama, već svima koji su se prijavili u udruženje.

Melina Pirija, aktivistica u udruženju i vijećnica Gradskog vijeća Visoko, rekala je za Udar da za nju veliku važnost predstavlja ljubav prema volonterizmu, jer su mladi ljudi naučili da dijele ljubav i brigu o drugima.

Moja želja je da zajedničkim snagama pokažemo brigu prvenstveno o djeci, pa onda i čitavoj zajednici. Želim poručiti roditeljima da djecu uče da kroz volonterizam, ili bilo koji drugi način uče djecu ljubavi, brizi o drugima i stabilnosti u životu, kako bi romska zajednica bila čvršća – rekla je Pirija.

Volonteri su osmislili zabavan program za najmlađe sa puno novogodišnjih pjesmica i plesa. Tu su bili Baka i Djeda Mraz, Medo i Vila Spavalica i Djeda Mrazovi pomoćnici koji su vodili računa da sve protekne u najboljem redu.

Iz udruženja su nam saopćili da su ove godine proširili regiju podjele paketića, tako da su istu manifestaciju sa podjelom paketića održali i u Brezi, naglasila su da je za cijeli tim, ova tradicionalna aktivnost najznačajniji projekt u godini.

Ovo je pozitivan primjer koji pokazuje šta se sve može uraditi kada se udruži nekoliko osoba koje žele da usreće djecu, koja nas uvijek nagrade iskrenim osmjehom.

Tim UGORIV se zahvaljuje i drugim pomoćnicima Djeda Mraza a ove godine su bili Agencija Za Bankarstvo FBiH,  Moj San, Vispak, Rampart, Poliklinika INTERMED, te Općini Visoko i Breza , Firmi Pirex  gradnja Visoko i salonu namještaja Sahara Visoko.

(portal-udar.net)