Djevojčice koje su iskoristile glumačku priliku – TEŠKA TEMA, VELIKI LIČNI USPJEH

“Gluma je nešto što me zaista zainteresovalo I čime bi željela da nastavim da se bavim kroz život,volim imitacije I sve što je vezano za glumu. Ranije nisam nikad ni pomislila da bi to mogla da budem u budućnosti. Jednostavno, sada želim da nastavim tim nekim putem” - iskreno govori Biljana.

1304

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu poslije hrvatsko-njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Glavnu ulogu u filmu glumi Biljana Čekić, četrnaestogodišnja djevojčica iz Kozarske Dubice. Našla se rame uz rame sa velikim glumačkim imenima u filmu koji je podigao mnogo bure u regionu zbog dubokih etničkih podjela koje se čak oslikavaju I nad sudbinama običnih ljudi I zločina koji su dešavali.

Njena karijera je je počela sasvim slučajno, kada je nastavnica na čas donjela letak na kome je pisalo sve vezano za prijavu na audiciju za pomenuti film, a Biljana se odlučila pijaviti ne nadajući se da će na kastignu biti najbolja među stotinjak djece.

“Ja sam se samo odlučila prijaviti I sve je tako krenulo. Znala sam dosta toga o Jasenovcu, ali mislim da sam kroz ovo tek shvatila puno bolje neke stvari. Igrala sam glavnu ulogu I trebalo mi je vremena da se naviknem, jer to mi je prvi put da se susrećem sa tako nečim” – rekla je Biljana za Udar te dodala da se saosjećala sa ulogom te je na taj način je lakše iznjela.

Jedan od razloga zašto se Biljani nije bilo teško saosjećati sa pozicijom glavne junakinje je što je njena prabaka preživjela logor u Jasenovcu, dok je njenih devet rođaka stradalo. Biljana je priznala da je I sama emotivno I teško podnjela snimanje određenih scena.

“Znaš da se to ne događa stvarno, ali se ipak bojiš, jer se sjetiš da su se ti zločini nad narodom ipak desili. Meni je možda bilo najteže da odglumim scenu kada svoga malog brata držim u naručju I govorim mu da ga volim. To je za mene veoma emotivno jer bi I ja u životu sve učinila za svoje najmilije, a to je sličnost između Dare i mene. Moja prabaka je bila u Jasenovcu, ali je uspjela da preživi. O tome se nekada pričalo u našoj kući. Učila sam i u školi ali nisam znala kako izgledaju ti logori. Sve sam to saznala tek kad sam došla na snimanje I stala pred kameru. Prestrašno je i svijet mora da sazna tu istinu.”- rekla je Čekićeva.

Biljana Čekić (privatna arhiva/Instagram)
Biljana Čekić (privatna arhiva/Instagram)

Biljanu je majka napustila pre 7 godina, sada živi sa ocem, mlađim bratom, starijom sestrom i bakom za koje je jako vezana I koji su, kako kaže, bili joj najveća podrška I motivacija tokom snimanja I premijere filma.

“Svi su bili srećni I ponosni zbog mene I bili su mi podrška, a najviše od svih tata koji je bio cijelo vrijeme tokom snimanja I bodrio me I podržavao. Iako nosim prelijepa sjećanja sa snimanja koje je trajalo tri mjeseca, mnogo mi je nedostajala moja porodica, bila sam presrećna kada sam se vratila. Mislim da je za svakog čovjeka najvažnija njegova porodica, taj osjećaj sigurnosti I topline koju nam uljevaju naši najmiliji.”, rekla je Biljana.

Radovan Čekić, otac glavne junakinje filma, rekao je da je sa Biljanom proveo tri mjeseca na snimanju filma.

“Ona je to prihvatila jer je imala želju da glumi u tom filmu. Srećan sam I ponosan na to sve, a snimanje je bilo strašno I emotivno jer znam kakva je bila situacija po priči moje bake, koja je izbjegla smrt u Jasenovcu, gdje je stradalo devet njenih najbližih rođaka”- ranije je izjavio Čekić.

Biljana kaže kako joj je na početku, nakon premijere, bilo jako čudno da se gleda na televiziji I u filmu, ali da je nakon nekog vremena uspjela da se navikne. Takođe ističe da joj je uloga Dare promjenila život, ali I budućnost, s toga želi da svoje obrazovanje I karijeru usmjeri u glumačkom pravcu.

“Gluma je nešto što me zaista zainteresovalo I čime bi željela da nastavim da se bavim kroz život,volim imitacije I sve što je vezano za glumu. Ranije nisam nikad ni pomislila da bi to mogla da budem u budućnosti. Jednostavno, sada želim da nastavim tim nekim putem” – iskreno govori Biljana.

“Cijeli život ću da se vodim jednom rečenicom koja po meni lično ima najvše istine, a to je da mladi prate svoje snove jer oni će se sigurno jednog dana ostvariti, samo ako se malo potrudiš. Ja nastojim da pratim svoje snove, a to poručujem i drugima da rade.”- završava Biljana.

Biljana u ulozi Dare
Biljana u ulozi Dare

Angelina Docić, trinaestogodišnjakinja koja je u filmu “Dara iz Jasenovca” glumila Dušanku Dakić, unuku Radojke koju igra Nataša Ninković, izjavila je da je film ostvario svoj cilj, da se stradanje djece ne zaboravi.

“U filmu je baka Radojka više puta mene pokušala da spasi, ali na kraju nije uspjela. Ta činjenica je tužna I meni je bila posebno teška. Sam film je predivno urađen.”- rekla je Angelina

Angelina živi sa roditeljima I mlađim bratom, a za kasting se takođe prijavila u školi kada su donjeli letke I saglasnosti za roditelje čija djeca žele da učestvuju.

“Da sam baš ja izabrana javili su mojoj mami iz glumačke ekipe preko telefonskog poziva. Bilo je više krugova kastinga, brojevi djece su se smanjivali, a ostajali smo mi koji smo odgovarali izgledu koji su tražili. Film je ostavio veliko sjećanje koje ću pamtiti. Taj film je promjenio veliki dio mog života I meni I mojoj porodici.”- izjavila je Angelina.

Angelina Docić (foto RTV Kozarska Dubica)
Angelina Docić (foto RTV Kozarska Dubica)

Angelina kaže da je nakon premijere dobila dosta kako pozitivnih tako I negativnih komentara od svojih vršnjaka, ali se fokusirala uglavnom na one koji su bili srećni I ponosni na nju, a to je njena porodica, koja, kako kaže, bila je presrećna.

“Nakon premijere sam dobila mnogo poruka I čestitki, mnogo prijatelja je bilo srećno zbog mene, naravno bilo je I onih koji su me osuđivali. Ali moja porodica je bila oduševljena mojom ulogom I činjenicom da glumim u filmu. Svi smo gledali film I bili smo iznenađeni, oči su nam bile pune suza”- kaže Docićeva.

“Sve je bilo nestvarno mnoga djeca su se htjela slikati sa mnom, nisam vjerovala da se to baš meni dešava. Svim svojim vršnjacima želim da poručim da prvo imaju djetinjstvo i da to ne propuste, jer kada odrastemo biće nam žao što smo u najboljim godinama žurili da odrastemo”- veli Angelina.

Podsjetimo, iako je prošlo 75 godina od Drugog svetskog rata, u Kozarskoj Dubici, jednoj od najstradalnijih opština, sjećanja na  zločine i te kako su živa. Napomenimo i to, film “Dara iz Jasenovca” sniman je na osnovu svedočanstava preživelih logoraša i prvi je igrani film na temu logora Jasenovac u kojem je ubijen ogroman, ali nikada tačno utvrđen, broj Srba, Roma i Jevreja kao i komunista i drugih antifašista. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca.