Đurđevdansko takmičenje u Visokom: Odabrani najbolji literalni radovi

1367
Foto: ORI "Budi mi prijatelj"

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ i ove godine je organizovalo takmičenje u pisanju literalnih radova. Kao i prethodne godine, povod za takmičenje je Đurđevdan, jedan od najznačajnijih romskih praznika.

Ovogodišnje teme su bile: Život Roma; Kultura i tradicija Roma i Đurđevdan.

Pravo učešća su imali učenici od četvrtog do devetog razreda svih osnovnih škola sa područja Općine Visoko, a danas su proglašeni pobjednici i dodjeljene nagrade.

I mjesto –  Jasmin Vranac  IX3  (Osnovna škola “Safvet – beg Bašagić”)
II mjesto – Anita Alimanović  VIII1 (Osnovna škola “Kulin Ban”)
III mjesto –Slijepčević Ahmed VI1 (Osnovna škola “Kulin Ban”)

„Svjestan sam da u svijetu i danas ima mnogo predrrasuda prema  romskoj populaciji. Odlučio sam svoje riječi posvetiti tome, jer smo zapravo svi jednaki“, rekao je za Udar Jasmin Vranac, pobjednik ovogodišnjeg takmičenja .

Anita Alimanović, učenica osnovne škole „Kulin Ban“ i aktivistica  Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, rekla je da je svojim radom htjela vršnjacima da približi praznik Đurđevdan i opiše njegov značaj.

Trećeplasirani na takmičenju, Slijepčević Ahmed, učenik šestog razreda osnovne škole, odabrao je temu Kultura i tradicija Roma.

„Htio sam pokazati da smo svi jednaki, jer su predrasude prema Romima prisutne, što smatram nepravednim“, rekao je Ahmed.

Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, ovo takmičenje je organizovalo zu podršku organizacije World Vision BiH.

(portal-udar.net)