Dodik ponovo uvrijedio Rome; Mujić: Mediji bi trebali ignorisati takve nastupe

540

Internacionalna romska unija (IRU) osuđuje najnoviji nastup Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je ponovo koristeći neprimjerene izraze uvrijedio romski narod. Kako prenose portali u BiH i Srbiji, Dodik je u neformalnom razgovoru tokom pripreme za gostovanje na Radio-televiziji Srbije u emisiji “Oko”, negativno govorio o porodici Đoković kojima je I sam bio domaćin u Banja Luci na ATP turniru koji su oni organizovali.

“Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao – auuu… ciganija poprilična mogu ti reći. Oni saradnici njegovi, još izgubi u polufinalu…”, rekao je Dodik, ali ostaje nejasno kako se ovaj neformalni razgovor našao u medijima.

Mehmed Mujić, potpredsjednik IRU ističe za UDAR da Milorad Dodik već više puta koristi izraze koji su već odavno odbačeni kao uvredljivi.

“Posebno zabrinjava taj negativitet i on te izraze koristi da bi nekoga uvrijedio. Neprimjereno je vrijeđati najboljeg tenisera svijeta, ali je još gore što on ovim izrazima I u ovom kontekstu vrijeđa cijeli romski narod”, rekao je Mujić.

Potpredsjednik IRU je predsjedniku RS poslao I političku poruku.

“Umjesto vrijeđanja bolje bi bilo da Milorad Dodik počne više raditi na ravnopravnosti Roma u RS. Pored nedovoljne podrške za akcione planove, važna je I politička I društvena participacija Roma I bilo bi dobro da vlast u RS na pojedine pozicije postavi građane romske nacionalnosti. Takođe, ovo pokazuje I da je od izuzetne važnosti na nivou BiH provođenje presude Sejdić-Finci, jer će pojačati inkluziju manjina, ali I ostvarenje njihovih prava u ovoj državi”, rekao je Mujić.

Mehmed Mujić je pozvao javne ličnosti u BiH da ne koriste uvredljive izraze za Rome, a medije da ne objavljuju takve izjave.