Donja Gradina: Odata počast za 40.000 stradalih Roma tokom Drugog svjestskog rata

Tokom odavanja počasti, skupu se obratio prof. dr. Bajram Haliti, kazavši da se brojem žrtava vrlo lako manipulira, jer nemamo pristup arhivima koji sadrže liste žrtava – imenom i prezimenom

1357
Foto: Udar

Širom Evrope danas se obilježava Dan sjećanja na stradale Rome tokom Drugog Svjetskog rata. Prošlo je 75 godina

Od stravične noći kada je 2. avgusta u logoru u Aushvic ubijeno 2897 nevinih Roma, prošlo je 75 godina.

Tim povodom Ženska romska mreža “Uspjeh” i Udruženje žena Romkinja “Bolja buducnost” uz podršku OAK Fondacije, Fonda otvoreno drustvi i OSCE Misije u BiH, danas je u Donjoj Gradini odala počast stradalim Romima I Romkinjama koji su ubijeni u logoru u BiH. Broj romskih žrtava se procjenjuje na 40.000, a ubijani su sjekirama, žicama, cekicima i drugim sredstvima.

Mnogobrojne delegacije, između ostalih i iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome, kao i predstavnice Ženske romske mreze u BiH Uspjeh, predstavnici Saveza Roma RS-a, Udruženja žena Romkinja Bolja buducnost, Tuzla, Romani cej, Prnjavor, Udruženje Roma Opštine Prnjavor, te Udruzenja Romkinja i Otaharin iz Bijeline. Polaganjem vijenaca, odale su počast žrtvama velikog zločina!

Tokom odavanja počasti, skupu se obratio prof. dr. Bajram Haliti, kazavši da se brojem žrtava vrlo lako manipulira, jer nemamo pristup arhivima koji sadrže liste žrtava – imenom i prezimenom.

Postoji velika neusklađenost oko tačnog broj stradalih Roma tokom Drugog Svjetskog rata – kazao je Haliti između ostalog.

Želimir Lalić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, tokom svog obraćanja je rekao da postoji volja i poduzete su mjere da se na području spomen obilježja Donja Gradina, izgradi dostojan memoriajlni centar za sve žrtve.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH će obilježavanje ovog datuma uvrstiti u svoj kalendar i za naredne godine planirati sredstva da se današnji dan obilježi na adekvatan način – rekao je Lalic

Obilježavanje Dan sjećanja na stradale Rome tokom Drugog Svjetskog rata u Donjoj Gradini, završeno je izlaganjem historijskih činjenica Bajrama Halitija.

(portal-udar.net)