Dragoslav Štefánek: Romi u Slovačkoj, imaju isti problem kao Romi u BiH

1631
Nedžad Jusić i Drahoslav Štefánek

Šef  Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, Dragoslav Štefánek, jučer je boravio u Tuzli i tom prilikom posjetio Udruženje Roma „Euro Rom“. Ovo je jedna od prvih posjeta predstavnika Vijeća Evrope jednom romskom udruženju, a tokom sastanka je bilo riječi o položaju Roma i mogućnostima dalje saradnje.

Predhodno se Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH sastao i sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem, s kojim je razgovarao o projektu Vijeća Evrope, namijenjenom jačanju romske populacije na području Tuzle. Projekat, “Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske”, koji finansira Evropska komisija, ima za cilj da podigne političku volju na viši nivo kako bi se pomoglo Romima. Pored toga, cilj je poboljšati vještine Roma kako bi se lakše uklopili u društvo, te podići svijest zajednice o pitanjima Roma, jer je socijalna inkluzija najvažniji segment pomenutog projekta.

„Prije svega htijeli bismo podići političku volju na viši nivo kako bi se Romima pomoglo, pogotov u određenim opštinama, gdje se projekat i realizuje. Takođe, želimo da se sposobnost i vještine Roma podignu na viši nivo kako bi oni mogli da se lakše uklope u društvo, da se podigne svjest u opštinama i kantonima o pitanjima Roma jer inkluzija Roma najvažniji segment  ovog projekta”, izjavio je Šef Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Drahoslav Štefánek.

Problem romske populacije su skoro u cijeloj Evropi isti.

„Ja dolazim iz Slovačke i mislim da isti problem Romi imaju i  Bosni i Hercegovini i Slovačkoj. Problemi su obrazovanje, stambene jedinice i uopšte njihova socijalna inkluzija“, dodao je Štefánek.

Aktivista Udruženja Roma “EuroRom”, Nedžad Jusić, povodom ove posjete, naglasio je važnost zajedničkog kreiranja politika u narednom periodu.

„Vijeće Evrope uz  finanskijsku podršku Evropske komisije realizuje pomenuti program i ovo je regionalni projekat. On se ne realizuje samo u Bosni i Hercegovini i nama je drago što su prepoznali te mogućnosti da se može realizovati u Tuzli i mi ćemo biti jedni od nosilaca aktivnosti, zajedno sa svima drugima“ izjavio je Nedžad Jusić.

Ovaj projekat bi trebao približiti romsku zajednicu sa nadležnim institucijama kako bi zajedniči kreirali politike koje će pomoći rješavanju problema koji se tiću Roma u lokalnoj zajenici istaknuto je  tokom sastanka.

(portal-udar.net)