Druga bh. povorka ponosa u Sarajevu 14. avgusta pod sloganom ‘Otpor sa margine'

Organizatori naglašavaju da je bh. povorka ponosa nastala iz potrebe za unapređenje svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH

592
Foto: Udar

Za 14. avgust u Sarajevu najavljena je bh. povorka ponosa 2021. godine, pod sloganom ‘Otpor sa margine’.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. U godini iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na marginu. Nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala. Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali. Ove godine, glasno i ponosno, sa ulica šaljemo poruku da i dalje postojimo te našim bojama pružamo otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju naših osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu,” navodi se u saopćenju.

Kako naglašavaju, bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unapređenje svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH.

“Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtijevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja. Brojne su prepreke i problemi kojima LGBTIQ+ osobe svakodnevno pružaju otpor. Svjesni te činjenice da jednom mukotrpno izborena prava, preko noći, ponovo mogu biti oduzeta poručujemo cjelokupnom društvu i nadležnim institucijama da nikad nećemo odustati od otpora fašističkim naporima da se suzbiju i ograniče slobode LGBTIQ+ osoba,” naglašavaju.

Navode da se problemi koje imaju nisu promijenili, u posljednju godinu dana. I dalje se, kako kažu, suočavaju sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom, prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.

“Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, najočitiji primjer jeste nepostojanje zakona o istospolnom partnerstvu i nejednak tretman našeg protestnog marša, u poređenju s drugim protestima. Još smo prinuđeni plaćati prostore i bezbjednost, ako želimo da imamo sigurno mjesto u kojem možemo živjeti našu autentičnost. Zbog toga poručujemo da svaki prostor mora biti jednako dostupan, siguran i slobodan i da se od organizatora/ica LGBTIQ događaja ne smiju zahtijevati nerealne i neravnopravne mjere dodatne sigurnosti. Svako zahtijevanje dodatnih nameta znači onemogućavanje našeg postojanja u tim prostorima i na tim ulicama. Naš cilj je borba za javni prostor u kojem će se svako osjećati sigurno, bez zaštitara/ke,” kazali su organizatori.

Dodali su da je život u pandemiji  iznio na površinu krhkost sloboda i pokazao nedostatak sistema podrške.

“Nerazumijevanje i teška komunikacija sa članovima/cama naših porodica o našim identitetima povećala je pritiske, nasilje i dovela do ozbiljnih psihičkih posljedica za LGBTIQ+ osobe. Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor,” istaknuto je u saopćenju za javnost.

Kako je naglašeno, broj učesnika/ca povorke, 14. avgusta u 12 sati u Sarajevu, bit će u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

“Želimo da, zajedno s vama, poručimo da je ljubav uvijek iznad mržnje. Budimo zajedno otpor sa margine,” navodi se.