Društveni centar u MZ Vuka Karadžić je mjesto susreta za čitavu Bijeljinu

2499

Društveni centar u bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Vuk Karadžić, osnovan u martu 2017. godine uz podršku UNDP-ovog projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Marko Krajišnik, predsjednik MZ Vuk Karadžić, kaže da je Centar osnovan kako bi građani, udruženja i svi ostali koji su aktivni na području Grada Bijeljina, imali prostor gdje mogu održavati edukativne, društvene, kulturne, savjetodavne i druge aktivnosti na jednom mjestu.

Marko Krajišnik, (Foto: privatna arhiva)

Pored građana koji svakodnevno koriste Društveni centar, u dosadašnjem periodu Centar su koristile i nevladine organizacije Udruženje za edukaciju i razvoj mladik „Siguran Korak“, te Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“.

“Društveni centar postoji kao bi doprinjeo kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređenje usluga na nivou Mjesne zajednice, infrastrukture i kroz uključivanje socijalno isključenih kategorija“,  dodao je Krajišnik.

U Društvenom centru, ističe on, do sada je organizovan veliki broj broj događaja, prije svega obuke, zatim savjetodavne radionice za djecu sa poteškoćama u razvoju, te humanitarne aktivnosti.

 Za Romski portal UDAR, predsjednik  Udruženja za razvoj i edukaciju mladih“ Siguran korak“, Milenko Jovanović, rekao je da Centar ima veliki značaj za romsko stanovništvo na području grada Bijeljina.

„Romi se svakodnevno suočavaju sa nekim problemima… Mladi Romi i Romkinje nemaju mogućnosti druženja i izlazaka kao mladi iz većinskog stanovništva. Kroz aktivnosti Centra, mladi su dobili mogućnost da se edukuju i imaju besplatan prostor što je nešto novo u našem gradu, naveo je Jovanović.

Društveni centar je veoma važan faktor i za kulturu stanovništa, kako u Mjesnoj zajednici, tako i u cijelom gradu, jer, povećanjem broja stanovnika, javlja se i potreba za kulturnim sadržajima i prostorima poput ovog.

„Ovdje svako ima pravo da kaže ono sto misli, bez bilo kakve cenzure. Centar služi za interakciju različitih ljudi i sa različitim stavovima“,  reko je korisnik društvenog centra, Srđan Mitrović.

(portal-udar.net)