Društvenim mrežama u borbi protiv stereotipa i diskriminacije Roma

Pored škole, nogometa kojim se bavi i mnogih drugih obaveza, ova mlada Kakanjka izdvaja vrijeme i da pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija

1356
Marija Babić (Foto: facebook)

Sedamnestogodišnja Marija Babić iz Kaknja, svijetli je primjer svoje zajednice i svoje generacije. Ona je pokazala da su mali gestovi, ponekad mnogo značajniji i sasvim dovoljni da promijene nečiji život, makar na jedan dan. U okruženju gdje pedrasude i diskriminacija svakodnevno utiču na život Roma, Marija nam je pokazala jednu sasvim drugačiju priču.

Pored škole, nogometa kojim se bavi i mnogih drugih obaveza, ova mlada Kakanjka izdvaja vrijeme i da pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Istovremeno, nastoji da svojim primjerom utiče i na svoje vršnjake. Iskoristivši Instagram, Marija je nedavno podijelila fotografiju uz sljedeći opis:

Pružili su mi ruke i pitali imam li im šta dati …stavim ruku u džep, izvadim nešto sitno Iidam curici. Mali me pogleda, pogleda u seku I ispruži ruku, kaže hoće “paja” da sebi kupi “bujek”. Nisam ih mogla odbiti. Njegove oči, te iskrene dječije oči, dirnule su mi srce. Oni su samo djeca, željna normalnog djetinjstva I malo ljubavi. Ne budite sebični, ako možete pomozite, jer ja sam za marku dobila iskreni zagrljaj dvoje djece I dva neprocjenjiva osmijeha. Oni nisu drugačiji, oni su samo djeca. <3 PODIJELI <3

Ova Marijina gesta imala je za cilj, podizanje svijesti građana o suživotu sa Romima u Kaknju. Romima u Kaknju je zbog, kako kaže, relativno lošeg položaja, potrebna pomoć.

Ja to ne mogu sama i zbog toga sam objavila ovu fotografiju da skrenem pažnju mladima iz svog grada da smo svi isti, da pruže ruku onima koji su u nevolji i da pomognu onoliko koliko su u mogućnosti. Ne mora to biti novčana pomoć, to može biti lijepa riječ, koja će im sigurno uljepšati dan. Kažu da se sreća ne može kupiti, ali ja sam je kupila jednom markom. Ova djeca nisu svjesna koliko su mi uljepšali dan i da su upravo oni bili pokretač svega ovoga – rekla je Marija za Udar.

S druge strane, ona je pokazala da ljubav prema sportu ne mogu ograničavati stereotipi niti predrasude, jer žene itekako mogu bite dobre u ovom, kako ga često zovu, “muškim sportom”. Imala je mnogo prilika da trenira i sa muškim kolegama, a velika želja joj je da zaigra za reprezentaciju BIH.

Foto: facebook

Mojim vršnjacima bih poručila da vole sve ljude, bez obzira na pol, vjersko opredjeljenje, nacionalnost, boju kože, jer svi krvarimo istu boju. Diskriminacija nije nikakvo rješenje, baš naprotiv. To je ograman izvor mržnje, zato se moramo međusobno poštivati i prihvatiti ljude baš onakve kakvi jesu. Za kraj bih rekla da ja dijelim ljude na dobre i loše i da bi to trebala biti jedina podjela koja postoji – poručila je Marija.

(portal-udar.net)