Društvu su potrebne i tržišne i socijalne stipendije za obrazovanje

886
Rasprava u Goraždu, foto: Fena
Rasprava u Goraždu, foto: Fena

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) po prvi put se desilo da su u formulisanje kriterija za dodjelu stipendija, uključeni studenti i njihovi roditelji. Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport je organizovalo javnu raspravu u Goraždu gdje je potencijalnim korisnicima omogućeno da daju primjedbe i sugestije za kreiranje kriterija za dodjelu stipendija u tekućoj akademskoj godini. Međutim, prisutni na raspravi su uglavnom tražili da se stipendira izvrsnost, a ne socijalne kategorije, što je potvrdio i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

„U prethodnom periodu više sredstava izdvajalo se za stipendiranje studenata čiji roditelji nisu imali mogućnost za školovanje svoje djece, tako da je ostajalo manje sredstava za studente koji postižu dobre rezultate. Dakle, da imamo sređeniji odnos u društvu i da je socijalni status  veći, onda bi više finansirali one studente koji su stvarno imaju dobre rezultate u školovanju. Moje lično mišljenje je,  ako bi već davali socijalnim kategorijama, možda da njihovo stipendiranje preuzme ministarstvo za socijalnu politiku, a ministarstvo za obrazovanje da stipendira studente koji ostvaruju uspjehe“, kazao je za resorni ministar.

Arman Bešlija (foto: gorazdeportal.com)
Arman Bešlija (foto: gorazdeportal.com)

„Smatram da ipak sama Vlada BPK treba odlučiti da li trebamo ići u pravcu da dijelimo socijalne stipendije ili da stipendiramo studente za deficitarna zanimanja koja ovom kantonu zaista trebaju. Primjerice, ako su nam potrebni doktori onda dajmo najviše stipendija studentima medicine“, mišljenja je student prve godine Master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Nihad Ferhatović.

Ipak, predstavnici romske zajednice iz BiH smatraju da je potrebno razvijati sistem socijalnih stipendija. Nedžad Jusić, vijećnik iz Tuzle smatra da upravo u ovoj fazi razvoja društva treba podržati kroz stipendije mlade romske nacionalnosti da završe fakultete.

“Naravno da treba podržati one koji imaju rezultate. Međutim, mnogi siromašni nisu mogli da imaju rezultate upravo zato što nisu imali sredstva da se školuju“, rekao je Jusić.

Obzirom da je akademska godina u toku, ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde će  u skorije vrijeme utvrditi kriterije za dodjelu studentskih stipendija pri čemu će uzeti u razmatranje primjedbe i sugestije sa javne rasprave. Dodjela stipendija studentima sa područja BPK Goražde I i II ciklusa  i ove godine vršiće se putem javnog konkursa. Ministarstvo je u budžetu za 2020. godinu planiralo  sredstva u iznosu od 180.000 KM.

Većina kantona, pa i neke opštine, izdvajaju sredstva za stipendiranje studenata. Međutim, po informacijama iz nevladinog sektora, predstavnici romske populacije stipendije uglavnom dobijaju kroz međunarodne ili NVO projekte. Na ovaj način se formira nova generacija građana i građanki romske nacionalnosti koji zahvaljujući visokom obrazovanju imaju priliku da ostvare istinsku i radnu i društvenu inkluziju.

Esmeralda Zejnilović je studentica Socijalnog rada iz Tuzle i dobitnik stipendije za visokoškolsko obrazovanje Romskog obrazovnog fonda.

„Najveći problem sa kojim se susreću mladi ljudi jeste siromaštvo. Mislim da stipendija koja mi je obezbijeđena meni predstavlja veliku motivaciju u daljem obrazovanju i studiranju. Smatram da je to neka vrsta podrške mladim ljudima da nastave dalje obrazovanje. Nije lako danas naći posao, ali to me ne demotiviše. Ja se obrazujem da bih imala šanse da nađem posao“, kaže Esmeralda koja smatra da vlasti trebaju više da ulažu u podršku obrazovanja mladih.

Esmeralda Zejnilović (foto: Udar)
Esmeralda Zejnilović (foto: Udar)