Državni teror: Romskoj djeci neophodna zaštita u domovima za staranje

Tokom proteklih decenija, zastrašujuća svjedočanstva okrutnosti i zlostavljanja žrtava koje su ušutkane i kažnjavane kada su pokušavale govoriti, trebale bi poslužiti kao upozorenje da gdje god se moć i predrasude ne odreknu,ranjive osobe će najviše patiti

1270
Foto: Ilustracija

Vladimir Putin i Jeff Sessions našli su se na svim medijskim naslovima prijeteći da će odvesti djecu od svojih obitelji. Masha Gessen iz New Yorkera nazvala je ovaj poduhvat “državnim terorom”. Romski roditelji previše dobro poznaju ovu vrstu terora.

Masha Gessen opisuje oduzimanje djece  od roditelja kao oblik državnog terora: “Uzimanje taoca je instrument terora. Oduzimanje članova obitelji, posebice djece, istinski je instrument totalitarnog terora. ”

Istovremeno, kada je Putin zaprijetio uklanjanjem djece uhapšene na prosvjedima od njihovih obitelji, američki državni odvjetnik  Jeff Sessions prateći ovaj trend, obećao je razdvajati obitelji koje su uhićene prijelazom granice Meksiko-SAD i upozorili roditelje koji traže azil:

“Ako krijumčare dijete, onda ćemo vas prognati i dijete će biti odvojeno od vas.”

Ovaj oblik “državnog terora”, previše je poznat evropskim Romima. Istraživanja koja je sproveo u ERRC (Europski centar romskih prava) otkrila su koliko je romske djece odvedeno iz svojih obitelji i kako institucionalni rasizam i predrasude o takozvanim “romskim stilovima života”, rezultiraju velikim brojem djece koja se nalaze u državnim domovima za staranje,  gdje se ne pridaje dovoljno pažnje za dragocjene mlade, koji pripadaju socijalno osjetljivoj kategoriji.
Još gore, ova djeca prečesto su izložena zlostavljanju i eksploataciji.

Mađarska:  Stacey Dooley iz BBC-a istražuje zlostavljanje i iskorištavanje romske djece u domovima za njegu

Ranije ove godine, istraživačica BBC-a, Stacey Dooley, otkrila je šokantnu situaciju romske djece u Mađarskoj, odvedene iz svojih obitelji i izložene nasilju i seksualnom iskorištavanju pod okriljem  domova za skrb. Razgovarala je s ožalošćenim majkama koje su se osjećale nemoćnim zaštititi svoju djecu koja su bila zlostavljana.
Otkrivala je slučajeve u kojima su svodnici iskorištavali ranjive djevojke, gdje su uposlenici domova ignorisali ove slučajeve, te nisu ništa poduzeli kako bi spriječili da se djevojčice uvuku u prostituciju.

Stacey se susrela s oduzimanjem djece od romskih majki koje su opisale situaciju kao „stvari noćnih mora“. Mnogi drugi roditelji koji su razgovarali sa Stacey,  živjeli su u strahu od gradonačelnika, ili drugih vlasti koje su prijetile da će odvesti djecu.  Jasno je da ova prijetnja djeluje kao sredstvo društvene kontrole i prisile, što rezultuje sve većom zastupljenosti romske djece u domovima za staranje.

Istraživanja ERRC-a,  pokazala su da su romska djeca prekomjerno zastupljena u sustavu skrbi u Nógrádskoj županiji u Mađarskoj. Iako je manje od 20 odsto  stanovništva županije romskog podrijetla, više od 80 odsto djece u skrbi su Romi. Uprkos  odredbi  Zakona o zaštiti djece, da djeca ne mogu biti oduzeta od svojih obitelji isključivo iz materijalnih razloga, istraživanje je pokazalo da su siromaštvo,  u kombinaciji s stereotipima o Romima, odigrali ključnu ulogu u uklanjanju djece iz porodica.

„U mnogim slučajevima oduzimanje bi se moglo spriječiti pružanjem sveobuhvatne podrške i odgovarajućim uslugama siromašnim obiteljima.“

Makedonija: vlasti u najboljem slučaju neodgovorne, u najgorem su sudjelovali u otmici i seksualnom zlostavljanju romskih djevojaka u državnoj skrbi.

U februaru ove godine, ERRC je pozvao na hitnu reakciju nakon uznemirujućih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja romske djece koja žive domu za djecu 25“Maj“ u Skoplju. Trinaestogodišnja djevojčica morala je izvršiti pobačaj, nakon što je oteta i držana 30 dana prije nego što je uspjela pobjeći.

Tijela za skrb nisu prijavila njen nestanak policiji ili roditeljima. U svjedočenju za ERRC  supervizora za ljudska prava, djevojka je također opisala kako je nekada bila seksualno zlostavljana od strane nepoznatog stari muškarca u „ljetnom kampu djece“. Kada je prijavila zlostavljanja skrbnicima, optužena je za laganje i izmišljanje priča.

ERRC je imao slično svjedočanstvo dviju sestara, dobi od 16 i 13 godina, koje su također bili u instituciji „25.Maj”. Često nestajanje djevojčica prolazilo je bez prijave policiji i roditeljima.
Prema njihovom svjedočenju, stariji muškarac koji se identificirao kao zaposlenik Centra za socijalni rad, odveo ih je od kuće do stare željezničke stanice Skoplja, gdje ih je seksualno zlostavljao. Naknadna policijska istraga, potvrdila je da su djevojke bile seksualno zlostavljane.

Akcija koju je poduzela ERRC-ova odvjetnica Senada Sali, pokrenula  je niz akcija koje su uključivale disciplinske mjere protiv 33 člana osoblja, ostavku ravnatelja doma za skrb, a dvojica osumnjičenika uhićeni su zbog optužbi vezanih uz trgovinu ljudima i zlostavljanje maloljetnika. Skandal je izazvao jaku osudu premijera i obećanje da se slični incidenti neće ponoviti, te da će pravda biti zadovoljena.

Senada Sali (Foto: ERRC)

Senada Sali u ime ERRC-a, pozvala je državnog odvjetnika da se sankcionira za šest mjeseci neaktivnosti od kada je ERRC prvi put obavijestio vlasti o tim predmetima. Istaknula je potrebu o psihološkim savjetovanjem za žrtve zlostavljanja. Kao odgovor na prijedlog da vlada može razmotriti reformu ustanova za brigu o djeci i povratku djece u svoje obitelji, Senada je naglasila važnost finansijske i socijalne podrške i usluga za ranjive roditelje, “kako bi se garantovao  minimalni životni standard koji drži obitelji zajedno i na prvo mjesto stavlja najbolje interese i dobrobit djece.”

Kada se moć i predrasude ne razdvoje, ranjiva osoba najviše pati

Istraživanja ERRC-a u brojnim zemljama, pokazuju da se nesrazmjeran broj romske djece odvede iz svojih obitelji i nalazi se u državnoj skrbi. Postoji dobar razlog za strah za dobrobit ranjive romske djece u institucijama državne skrbi.

Konvencija UN-a o pravima djeteta “dijete će uživati ​​posebnu zaštitu … kako bi mu omogućio da se fizički, mentalno, moralno, duhovno i društveno razviju na zdrav i normalan način i u uvjetima slobode i dostojanstva”. Malo je sugerira da ti uvjeti slobode i dostojanstva prevladavaju među  romskom djecom u državnoj skrbi.

Tokom proteklih decenija, zastrašujuća svjedočanstva okrutnosti i zlostavljanja  žrtava koje su ušutkane  i kažnjavane kada su pokušavale govoriti, trebale bi poslužiti kao upozorenje da gdje god se moć i predrasude ne odreknu,ranjive osobe će najviše patiti.

U svim zajednicama postoje okolnosti u kojima je u najboljem interesu djeteta da budu uklonjene iz obitelji, ali takve odluke ne smiju biti iskrivljene etničkim predrasudama, a ne treba ih odrediti siromaštvom. Uklanjanje bi trebalo biti posljednja, a ne prva mogućnost, a prijetnja uklanjanju ne smije se koristiti protiv Roma ili bilo koga drugoga kao instrument “državnog terorora”.

(Tekst smo preuzeli sa stranice www.errc.org)