Đurđevdan u Visokom: Ostavljam bolest, uzimam zdravlje

U Visokom, obilježavanje ovog praznika počinje dan ranije kada Romi u Visokom odlaze na prirodni izvor vode u naselju Carica. Tu se toči voda koja se nosi kući da bi se sutradan s njom umili

1815
Obićaj vezivanje crvene vrpce uoči Đurđevdana (Foto: Udar arhiva)

Đurđevdan je najveći romski praznik (Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda Balkana.

U Visokom, obilježavanje ovog praznika počinje dan ranije kada Romi u Visokom odlaze na prirodni izvor vode u naselju Carica. Tu se toči voda koja se nosi kući da bi se sutradan s njom umili. Također, vežu se crvene krpice za bolje zdravlje u narednoj godini na drvo drijena i pritom se izgovaraju riječi: Ostavljam bolest, uzimam zdravlje. Bere se cvijeće i grančice drijena.

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ je u naselju Carica pripremila osvježenje i slatkiše za najmlađe i muziku koja je upotpunila cijelu atmosferu.

Muzika za Rome na taj dan predstavlja bitan dio samog obilježavanja jer se kroz muziku i ples izražava radost i veselje i ona je neizostavan dio romske kulture.

„Današnja proslava Đurđevdana u naselju Carica je jedan od ljepših načina obilježavanja ovog praznika i visočka tradicija. Udruženje već niz godina koristi priliku da na ovaj način obilježi Đurđevdan, počasti naše Rome, ali i naše komšije koji zajedno sa nama proslavljaju dolazak proljeća. Koristim priliku da čestitam Đurđevdan svim Romima“, rekla je predsjednica Udruženja, Murisa Halilović.

O višegodišnjoj tradiciji obilježavanja Đurđevdana nam je svjedočila i 53-godišnja Biserka, koja nam je rekla da od kada zna za sebe, zna da su ona i njena porodica dan prije Đurđevdana dolazili u Caricu, točili vodu i vezali crvene krpice za zdravlje. U nastavku je rekla:

„Sjećam se da smo u Carici započinjali proslavu Đurđevdana koja se nastavila u mahali do kasnih sati uz muziku i pjesmu. Na Đurđevdan smo ustajali rano, umivali se sa vodom koju smo donijeli dan ranije i kuhali smo jaja. Svaka porodica opet na svoj način slavi ovaj dan. Neko sprema kolače, neko roštilj ali zajedničko je da su svi bili veseli.”

Nama preostaje da se pridružimo čestitkama i da svim Romima i Romkinjama širom svijeta, čestitam Đurđevdan.

(portal-udar.net)