Duško Kostić: Nacionalna strategija za Rome je trebala biti puno više fokusirana na djecu i mlade

1374
Duško Kostić (Foto: Privatna arhiva)

Udruge romskog prijateljstva LUNA iz Belog Manastira (R.Hrvatska), realizira ili priprema više međunarodnih  projekata usmjerenih na mlade Romkinje i Rome  kojima želi ojačati različite aspekte njihove obrazovne, radne i socijalne integracije, a njen predsjednik Duško Kostić, ističe kako Nacionalna strategija za Rome nije bila u dovoljno i adekvatno fokusirana na djecu i mlade te da ovakvi projekti nastoje nadoknaditi te nedostatke. U intervjuu za Udar, Kostić je govorio o aktivnostima koji se planiraju, saradnji sa organizacijom iz Italije, te analizirao Nacionalnu strategija za Rome u Hrvatskoj.

Udruga romskog prijateljstva LUNA, poznata je po izuzetno zanimljivim, ali i značajnim  projektima. Dovoljno je spomenuti npr. „Knjižnicu alata“. Trenutno ste angažirani i na dva međunarodna projekta koji u fokusu imaju mlade, te žene iz romske zajednice. Možemo li šire predstaviti osnovne ciljeve i aktivnosti tih projekta?

Konkretno, od početka ove godine radimo na dva projekta u okviru EU programa Erasmus Plus . Jedan je vezan za mlade, „Romi – ljetna razmjena mladih“. Nositelj projekta je Romsko društvo Mavrica iz Črnomelja u Sloveniji, i u okviru tog projekta bi naših 14 mladih bilo kraće vrijeme na razmjeni u Sloveniji (u Novom Mestu) . A drugi , isto vrlo zanimljiv projekt u okviru istog programa je vezan za žene odnosno, djevojke Romkinje i realizira ga talijanska romska organizacija Međunarodna udruga žena Romkinja, koju vodi naša kolegica Romkinja iz Niša, sa kojom smo i prije surađivali, a koja se udala u Italiji, ali i tamo je nastavila s aktivnostima civilnog društva u želji da pomogne u prvom redu mladim Romkinjama. Mi kao partneri bi trebali osigurati da naših deset djevojka sudjeluje na radionicama koje bi bile organizirane u Italiji. Sve je trebalo biti u srpnju, ali sada ćemo vidjeti hoće li zbog situacije oko korona virusa doći do pomicanja termina, međutim do realizacije će sigurno doći, makar i uz neku odgodu.

Koji su konkretni sadržaji tih projekata?

-Što se tiče projekta sa talijanskom udrugom u koji uključujemo naše mlade djevojke, sličan projekt smo imali i prošle godine. Iskustva su dobra i sada interes raste – prošle godine bilo je i nekog podozrenja i rezerve. Mislim da to sada prevazilazimo. Projekt je usmjeren na borbu protiv predrasuda, stereotipa i uopće diskriminacije prema mladim Romkinjama na tržištu rada i nastoji ih osposobiti da se s tim problemima uspješnije nose, da se upoznaju s europskim iskustvima, te da ta usvojena znanja prenesu i implementiraju u svojoj zemlji.

Da li je bilo rezultata?

-Naravno. Važno je istaći da je nekoliko naših djevojaka nakon prošlogodišnjeg boravaka u okviru na radionicama u Italiji nastavilo školovanje na visokoškolskim ustanovama te da su poticaj i motiv za to dobili upravo na tim radionicama. To je vid njihove emancipacije, a ujedno i velika motivacija za druge mlade pripadnike naše  zajednice da nastave s školovanjem.

Na koje je aktivnosti fokusiran  projekt za mlade?   

Naše aktivnosti su inače u velikoj mjeri usmjerene na mlade. Pa tako godinama već surađujemo s Pučkim otvorenim učilištem Andragog iz Zagreba i na uspješnijem završavanju osnovnoškolskog obrazovanja pripadnika naše zajednice na čitavom području Slavonije i Baranje. A sada s njima pripremamo i projekt poboljšanja jezičnih kompetencija naših mladih pripadnika, jer to držimo važnim aspektom njihove obrazovne, radne i socijalne integracije. Kao neka uvertira u te naše planove dolazi i ovaj projekt u Sloveniji koji će biti usmjeren na podizanje informatičkih vještina, jer je to danas nezaobilazna pretpostavka učinkovitije socijalne komunikacije i integracije.  Očekujemo da kroz ovaj projekt uključimo 14 pripadnika naše zajednice koji stečena znanja dalje mogu prenositi i koristiti u svojim sredinama.

 Što potencijalno donosi novi projekt kojega planirate?    

-Projekt „Better Tomorrow“ pokreću partneri iz 5 europskih zemalja koje se bave obrazovanjem i aktivnostima koji omogućuju Romima znanja i vještine za kvalitetniju integraciju u lokalne zajednice, s naglaskom na obrazovanje i zapošljavanje. Jedna od ključnih potreba bolje integracije je svladavanje jezičnih barijera matične države. Stoga partneri pokreću projekt strateškog partnerstva kako bi analizirali potrebe i dizajnirali novi inovativni online sustav za poučavanje jezika, te kako bi izradili dvojezične sadržaje za učenje jezika, a s posebnim naglaskom na teme korisne za traženje posla i za zapošljavanje. Rezultat projekta bit će inovativna višejezična web platforma s modulima koji će imati s jedne strane sadržaj na romskom, a s druge strane na hrvatskom, slovenskom, srpskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Cilj projekta je omogućiti inovativne metode i sadržaje za poučavanje Roma u području podizanja jezičnih kompetencija. Inovativnost se postiže višejezičnom web platformom i multimedijskim sadržajima koji će nastati suradnjom svih partnera na projektu.

Što konkretno očekujete od vaših projekata?

-Rast motivacije, samopouzdanja, znanja i vještina koje će se moći primijeniti na rješavanju konkretnih problema u našim lokalnim romskim sredinama. Ponovno naglašavam značaj informatičkog osposobljavanja naših pripadnika. Uvjerili smo se da za to oni imaju izuzetnog talenta ali i interesa, no najčešće im nedostaju uvjeti  da iskažu svoje sposobnosti. Naše su potrebe velike. Uskoro očekujemo početak primjene modela učenja romskog jezika i kulture u našim školama i trebati će tu dosta pomagača u nastavi te umrežavanja za što je važna informatička kultura.

U zadnjoj smo godini  realizacije Nacionalna strategija za Rome (2013-2020). Što je ona donijela? Kako se ovi projekti uklapaju u njene programe?   

-Pa mislim da je Strategija trebala biti puno više fokusirana na djecu i mlade i u tome vidim značaj ovih naših projekata. Vidim ih i kao svojevrsnu nadopunu onoga čemu i Strategija teži, ali ne možda uvijek u dovoljnoj mjeri i na pravi način.

Ključna je integracija, a to traži osmišljene i efikasne programe zapošljavanja romske populacije. Toga nema, a bez toga nema pomaka i napretka. Problem je i nedovoljna transparentnost u ostvarivanju Strategije. Malo je informacija pa često mnogi ne znaju ni za mogućnosti koje im se nude ili im stoje na raspolaganju. Izuzetno je važan i nužan konkretan rad na terenu s romskim zajednicama a to izostaje.

(portal-udar.net)