Edis Bahtijari – “lik sa slušalicama”: Želim mladima približiti hip hop i njegovateljstvo

Muziku koju producira, ne svrstava ni u jedan žanr, već se radi o kombinaciji hip hopa, gitare, romske tradicionalne muzike, sevdaha i sl. Ističe da su reakcije mladih na njegovo stvaralaštvo pozitivne, te da mu se muzički producenti iz Njemačke sve češće javljaju

1367

Iako ima 26 godina, Edis Bahtijari porijeklom iz Novog Grada/Bosanskog Novog, sa adresom u njemačkom Göppingenu, za sebe kaže da se umjetnošću bavi skoro čitav život. Već sa četiri godine Edis je svirao na klaviru, a njegovi ozbiljniji počeci nastali su kada mu je brat kupio gitaru na pijaci.

U Novom Gradu, završio je Mještovitu srednju školu, smjer mašinski tehničar. Odlučio je otići iz BiH, odnosno vratiti se u Njemačku u kojoj je rođen i živio do sedme godine i sada se već nepune dvije godine ponovo nalazi u Njemačkoj, gdje se bavi poslom njegovatelja. Taj posao, koji mnogi rade iz nužde, Edis je zavolio i odlučio promovisati ga kroz svoj muzički talenat objavljujući video snimke na društvenim mrežama. Odrastanje u hip hop kulturi danas koristi kao metod putem kojeg mladima želi približiti ovaj svijet.

– Čitav moj život od kada znam za sebe svodio se na umjetnost – muziku i ples. Do prije tri godine, nisam vjerovao da ću biti njegovatelj, ali sam taj posao jako zavolio i sada mi je cilj da kroz muziku i ples, jednu hip hop kulturu, mladima približim ovaj posao i da ih usmjerim ka odabiru zanimanja njegovatelja – istakao je ovaj mladi umjetnik.

Foto: Privatna arhiva

U toj misiji, Edis koristi instagram i youtube, a omladini se obraća na njemačkom jeziku. Cilj je, kako ističe Edis, mladima ukazati da on koji je odrastao u hip hop kulturi, ne stidi se što radi ovakav posao. Za njega su podjednako važni i posao njegovatelja i muzika, a to što potiče iz muzičke porodice od malena je uslovilo njegovu ljubav prema ovoj umjetnosti.

– Moja cijela porodica je muzikalna. Mama je pjevala, brat svira sintisajzer. Od četvrte godine sviram na klaviru i koristio sam priliku na časovima muzičkog da što više vremena provedem svirajući. Na takmičenju „Djeca pjevaju hitove“ prvi put sam imao plesni nastup. Prije dvije godine sam počeo raditi na svojoj prvoj kompoziciji. Istovremeno sam počeo i sa produkcijom, tako da sam sve više u ovom svijetu – objašnjava Edis.

Foto: Privatna arhiva

Muziku koju producira, ne svrstava ni u jedan žanr, već se radi o kombinaciji hip hopa, gitare, romske tradicionalne muzike, sevdaha i sl. Ističe da su reakcije mladih na njegovo stvaralaštvo pozitivne, te da mu se muzički producenti iz Njemačke sve češće javljaju. Veći dio života koji je proveo u BiH, uticao je na njegovu ličnost i s ponosom ističe kako ga je odrastanje u bh. društvu naučilo mnogo tome.

– Za mene i roditelje, nagla promjena je nastala kada smo se vratili iz Njemačke u BiH. Ja sam odrastao van romske i bh. kulture, ne zato što se stidim toga, već zato što sam se pronašao u nešto drugačijem životnom stilu. Međutim, život u BiH i odrastanje u romskoj zajednici me naučilo da se borim za nešto i da nikad ne posustajem. Ja sam open-minded, gradim svoj put i poštujem svoje porijeklo – rekao je Edis.

Foto: Privatna arhiva

Edis, koga u Novom Gradu zovu i znaju kao „lik sa slušalicama“, nije se osvrtao na negativne komentare, poput onog „Cigane“, jer je shvatio ko je zapravo najveći čovjekov neprijatelj.

– Bio sam više puta u toj situaciji da dobijam negativne komentare, ali sam kao veoma mlad shvatio da je čovjekov najveći neprijatelj u njegovoj glavi. Odlučio sam jednostavno, ignorisati takve ljude. Sada se prisjećam i mislim da i nije bilo previše tih dobacivanja i vrijeđanja, ali pošto me znaju kao „lika sa slušalicama“, moguće da takve komentare nisam ni čuo – objasnio je Edis kroz smijeh.

(portal-udar.net)