Ekonomska kriza generiše nacionalizam

385

Antonija Petričušić, hrvatska ekspertica za manjinska prava istakla je da aktuelna ekonomska kriza dovodi do porasta nacionalizma i ekstremizama, što u pravilu  negativno utiče na ostvarivanje manjinskih prava.

„Ovo je osobito izraženo u onim područjima države koja su bila pogođena ratom, a nisu doživjela znatnu ekonomsku obnovu“, rekla je Petričušić za Stinu.

Prava nacionalnih manjina u proteklih trideset godina hrvatske samostalnosti pokazala su se mjestom značajnih političkih sporenja, istakla je Petričušić.

„Ipak, najveći problemi su ekonomska nejednakost i socijalna isključenost pojedinih pripadnika manjina. Ništa ne znači što imate predstavnika svoje etničke grupe u Saboru, ako nemate cestu u svome zaselku, struju, vodu ili školu u koju možete slati djecu. Slučajevi nasilja iz mržnje i govor mržnje povremeno se još javljaju, ali ih je vidno manje nego ranije“, rekla je hrvatska profesorica te istakla da je za promovisanje i prihvaćanje kulture uvažavanja različitosti potrebno djelotvornije promovisati kulturu i istoriju nacionalnih manjina kao i njihov doprinos društvu u cjelini.

Većina stručnjaka i analitičara manjinskih prava u Hrvatskoj smatra da se najugoženije nacionalne manjine u Hrvatskoj Romska i Srpska. Obje manjine imaju ozbiljne ekonomske probleme koji su posebno izraženi kod Roma koji i dalje trpe predrasude i nemaju riješen niz egzistencijalnih problema. Prema Srbima postoji značajno političko nepovjerenje, a srpski aktivisti smatraju da je na djelu čak i „osveta“ države, posebno prema teritorijama gdje većinski žive Srbi.