Ekspert UN-a: Decenijama nakon holokausta Romi i dalje žrtve zločina iz mržnje

Gotovo 3.000 romske djece, žena i muškaraca ubijeno je u gasnim komorama u logoru Auschwitz II-Birkenau, a procjenjuje se da su nacisti i njihovi saveznici ubili oko 25 posto svih evropskih Roma, od 200.000 do 500.000 ljudi

783
Fernand de Varennes

Zastrašivanje i agresija usmjerena ka romskoj manjini posljednjih su godina alarmantno porasli i države moraju učiniti mnogo više kako bi spriječile zločine iz mržnje i poticanje na nasilje nad ovim ljudima, izjavio je danas UN-ov stručnjak za ljudska prava Fernand de Varennes, uoči Dana sjećanja na romske žrtve holokausta koji će biti obilježen 2. avgusta.

Specijalni izvjestilac UN-a za pitanja manjina kazao je da je mržnja prema Romima i danas prisutna širom svijeta.

“Prošlo je gotovo osam decenija otkako što su nacisti ubili stotine hiljada Roma, koji su prečesto bili žrtve masakra i drugih teških kršenja ljudskih prava. Nažalost, mržnja, isključenost i omalovažavanje Roma i danas postoje u mnogim dijelovima svijeta”, kazao je de Varennes.

Gotovo 3.000 romske djece, žena i muškaraca ubijeno je u gasnim komorama u logoru Auschwitz II-Birkenau, a procjenjuje se da su nacisti i njihovi saveznici ubili oko 25 posto svih evropskih Roma, od 200.000 do 500.000 ljudi.

“Veoma sam zabrinut zbog alarmantnog porasta zastrašivanja, agresije i nasilja nad romskim manjinama u posljednjih nekoliko godina, uključujući i govor mržnje na društvenim mrežama. Rasna pristranosti i diskriminacija isplivale su ove godine na površinu tokom pandemije virusa COVID-19 sa lažnim glasinama usmjerenih protiv romskih manjina”, rekao je.

De Varennes je također dodao da se dehumanizacija i omalovažavanje Roma, što je dovelo do zločina u prošlosti, ne smiju ponoviti danas u raznim oblicima, poput govora mržnje prema Romima na društvenim mrežama.

Pozvao je vlade da poduzmu korake kako bi spriječile daljnja kršenja ljudskih prava, da bi se osiguralo da ljudi koji pripadaju romskoj manjini mogu živjeti kao jednaki članovi društva, bez straha i stigmatizacije.

Naglasio je također da se moraju poduzeti sveobuhvatne mjere protiv diskriminacije, kao i zakonodavne i političke inicijative za zaštitu i unaprjeđenje ljudskih prava romskih manjina, njihovog identiteta, jezika, i bogate kulture i historije.

“Na ovaj važan datum, pozivam države članice da povećaju javno znanje o romskim žrtvama holokausta, da se ponovo posvete borbi protiv rasizma i diskriminacije koji su i dalje veoma rasprostranjeni, a posebno da odrede službeni dan sjećanja u onim državama u kojima su Romi bili žrtve holokausta”, zaključio je Fernand de Varennes.

(portal-udar.net)