Eksperti UN-a: Novinarima se prijeti, žene iz manjinskih grupa u velikom riziku

726
Foto: FENA

Eksperti Ujedinjenih nacija (UN) objavili su danas da devet od 10 ubistava novinara i dalje bude nekažnjeno. U zajedničkoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, eksperti UN-a pozvali su zemlje da istraže nasilje nad novinarima i krivično gone počinioce, javlja Anadolija.

Smatraju da su novinari i dalje nesigurni i da je visoka stopa nekažanjavanja za napade i ubistva nad njima.

– Tokom protekle godine, širom svijeta, novinarima su prijetili, maltretirali ih, fizički napadali, otimali, zatvarali, mučili i ubijali – samo zato što su radili svoj posao – poručili su u zajedničkoj izjavi.

Prijetnje sigurnosti novinara dobile su nove oblike u digitalnom dobu, posebno za žene novinarke.

– Dok se novinarima i novinarkama prijeti dok rade svoj posao, žene, uključujući i one iz manjinskih grupa, su u mnogo većem riziku od seksualnih napada i rodno zasnovanog nasilja na internetu, uključujući uznemiravanje, trovanje, silovanje i prijetnje smrću – naveli su.

Kako se navodi u saopćenju, nekažnjavanje takvih djela narušava njihovo samopouzdanje, stigmatizirajući ih i generirajući strah, sram, te reputaciju i profesionalnu štetu.

– U ekstremnim slučajevima, prijetnje na internetu mogu eskalirati do fizičkog nasilja, pa čak i ubistva, kao što je pokazalo ubistvo Daphne Caruane Galizia, koja se borila protiv korupcije na Malti – rekli su stručnjaci.

Mišljenja su da su napadi na novinare napad na pravo društva da bude informisano, na pravo na slobodu izražavanja, kao i na mnoga druga ljudska prava, uključujući pravo na život i slobodu pojedinaca o kojima je riječ.

Smatraju da se mnogo više treba uraditi kako bi se zaštitili predstavnici medija.

Prošle godine, prema UNESCO-u, 62 novinara širom svijeta ubijena su samo zato što su radili svoj posao, rekao je u ranijem saopćenju generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

– Mnogi su poginuli dok su izvještavali o sukobu. Ali posljednjih godina, broj medijskih radnika ubijenih izvan zona sukoba je porastao – rekao je Guterres.

Dodao je da u mnogim zemljama, istraživanje korupcije, trgovine ljudima, kršenja ljudskih prava ili ekoloških problema dovodi novinare u opasnost.