Elida iz Bujanovca školovanje nastavlja u Americi, a po povratku želi studirati pravo

Tokom školovanja naredne školske godine, ova mlada i perspektovna devojka, boraviće u jednoj američkoj porodici, kako bi upoznala jezik, kulturu i običaje naroda i zemlje u kojoj boravi

1198
Elida Mamutović (Foto: Lična arhiva)

Među 50 srednjoškolaca i srednjoškolki koji_e su dobili stipendiju, a nastavak školovanja provesti u SAD-u je i Elida Mamutović, sedamnaestogodišnja učenica Srednje škole “Sveti Sava” iz Bujanovca. U Teksas je stigla pre petnaestak dana gde čeka početak školske godine. Po povratku, planira da upiše Pravni fakultet u Nišu.

Umesto u Bujanovcu, Elida će četvrti razred završiti u Americi i dobiti dve diplome – srpsku i američku. Za program razmene učenika i besplatno školovanje u Americi, Elida se izabrana je u konkurenciji od pedesetak srednjoškolaca iz cele Srbije.

Provera znanja obuhvatala je nekoliko faza. Najpre sam polagala test engleskog jezika, potom sam radila esej i na kraju je usledio razgovor sa predstavnicima američke ambasade u Beogradu, nakon čega sam obaveštena da sam dobila stipendiju i da ću četvrtu godinu srednje škole završiti u Teksasu – priča Elida.

Tokom školovanja naredne školske godine, ova mlada i perspektovna devojka, boraviće u jednoj američkoj porodici, kako bi upoznala jezik, kulturu i običaje naroda i zemlje u kojoj boravi. Nije se nadala da će joj ovaj poduhvat poći za rukom, zbog strogih uslova za učešće u programu koji, pored odličnog poznavanja engleskog jezika, podrazumevaju  i uspeh u školi, vanškolske aktivnosti i interesovanja kandidata.

Ja sam jedina Romkinja iz cele Srbije. Sa srpskom diplomom ne bih mogla da odem preko da nastavim, a američka diploma je priznata. Planiram da se vratim i upišem Pravni fakultet u Nišu – ističe ova uspešna devojka.

Volela bi da svojim znanjem i iskustvom  doprinese podizanju svesti o važnosti školovanja kod svojih sunarodnika i bude dobar primer ostalima. Ističe da je najvažnije imati podršku porodice i zajednice, što njoj nije nedostajalo.

Moja porodica je veoma ponosna, roditelji, braća i sestre. Ponosni su i prijatelji i u školi, ova prilika se dobija jednom. Neki mi kažu daleko je, kako ćeš. Profesori su me podržali, svesni su da je veliki broj Romkinja koji se uda u 16 godina. Kažu mi da su ponosni na mene i da će mi pomoći i dalje kad se budem vratila – priča Elida.

Odlazak u Ameriku omogućio joj je program „Future Leaders Exchange “, koji američka vlada realizuje preko ambasade SAD u Beogradu.

Ja sam u Teksasu. Imam prilike da upoznam ljude, njihove navike. Glavni cilj programa prihvatanje različitosti, učenje novih veština i upoznavanje njihovog sistema obrazovanja – rekla je Elida Mamutović.

Kako kaže, broji dane do 1. septembra kada će njena avantura i zvanično početi.

(Portal Udar)