Elvedina Imširović: Svi smo čuli za korona virus i svi smo u strahu

1775
Romsko naselje u Doboju (Foto: Udar)

U Doboju je proglašeno vandredno stanje zbog korona virusa. Još uvijek nema osoba pozitivnih na virus, ali je 141 osoba pod prismotrom. Doboj broji oko 70 hiljada stanovnika, među kojima je oko 400 Roma i Romkinja.

Romska naselja su ne tako rijetko manje uslovna za život, pa su i šanse da se zaraze mnogo veće. Romi žive kraće od drugog stanovništva, te često i oboljevaju od raznih bolesti koje su posljedice teškog života.
Elvedina Imširović, mlada aktivistkinja iz Doboja i sama je u strahu. Mnogo više zbog okolnisti i posljedica, nego samog virusa.

Svi smo čuli za korona virus i svi smo u strahu. Jedni govore da je to samo epidemija, a drugi su u strahu od rata. Sredstva za dezinfekciju su poskupila, a većina Roma je nezaposlena, pa samo rijetki ih mogu priuštiti. Ljudi masovno kupuju hranu, nadam se samo da nećemo ostati bez hrane – rekla je Elvedina.

Mnogi Romi strahuju od nestašice hrane jer kako kažu, nemaju novca da kupuju zalihe. Mjere zaštite su povećane. Iz kuće izlaze samo kada moraju, a nedostaju im dezinfekciona sredstva, pa se snalaze se kako znaju.

(portal-udar.net)