ERIAC: Poziv za stažiranje u Berlinu i konkurs za umjetničku stipendiju u Firenci

928
Foto: Council of Europe

Evropski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) i Program romskih studija Centralnoevropskog univerziteta (CEU) raspisali su konkurs za plaćeno stručno stažiranje koje će se odvijati u sklopu programa Romi u evropskim društvima. ERIAC na ovaj način želi popuniti dvije radne pozicije na godinu dana.

Stažisti će raditi u sjedištu ERIAC-a u Berlinu, pod nadzorom izvršnog rukovodstva. Odabranim kandidatima će biti osigurana potpora koja pokriva životne troškove u Berlinu i troškove puta do i iz Berlina.

Stažiranje je namijenjeno za magistre romskih studija, sa programa CEU-a ili programa romskih studija na drugim univerzitetima širom Evrope. CEU i ERIAC zahtijevaju od kandidata da govore engleski jezik, da budu zainteresovani za romsku kulturu i umjetnost, te da imaju dobre komunikacijske vještine.

Kandidati se mogu prijaviti online do 30. juna. Stažiranje započinje 1. septembra 2019. godine.

Detaljnje informacije o uslovima i samom stažiranju u ovom programu možete pronaći ovdje.

Umjetnička stipendija u Firenci

Kako bi obilježili nadolazeću instalaciju FUTUROM-e Künstlerhaus Villa Romana u Firenci 2020. godine, Evropski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) zajedno sa rezidencijalnim programom Villa Romana ponudio je priliku i romskim savremenim umjetnicima do 40 godina.

Kroz saradnju Villa Romana i ERIAC-a, umjetnicima je pružena prilika da se usredotoče na svoj rad, razmjene iskustva sa drugim umjetnicima i da se bave istorijatom umjetnosti na jedinstvenom događaju.

Program će promovisati dva odabrana umjetnika koja će na ovaj način dati vidljivost romskoj savremenoj umjetnosti. Radovi će biti izloženi u Berlinu u prostorijama ERIAC-a u drugoj polovini 2020.

Uslovi za konkurs je da ste umjetnik romske nacionalnosti do 40 godina, čiji rad je i dalje aktivan, te da biografiju i portofolij pošaljete do 1. oktobra 2019. godine. Opis planiranog projekta nije potreban.

Više informacija za ovaj program, možete pronaći na zvaničnoj web stranici Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu.

ERIAC je službeno osnovan 7. juna 2017. u Berlinu. Institut je zajednička inicijativa Savjeta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i inicijative Roma Leaders. ERIAC je prva transnacionalna organizacija za promovisanje romske umjetnosti i kulture, koja organizuje brojne umjetničke projekte i promoviše talentovane Rome iz evropskih zemalja.

(portal-udar.net/eriac.org)