ESMERALDA OSMANOVIĆ, FUDBALERKA KOJA RAZBIJA STEREOTIPE

5822

Kada govorimo o fudbalu, prva asocijacija nam bude da je to muški sport koji isključivo igraju fudbaleri. Međutim, Esmeralda Osmanović je djevojka koja razbija sve stereotipe o tome da je ovo sport samo za muškarce.

Esmeralda iz Travnika već 5 godina se bavi fudbalom i bilježi sjajne rezultate. Od ranog djetinjstva je zanemarila stereotipe i uživala igrajući fudbal sa dječacima na ulici.

„Imam 18 godina, a fudbal treniram od svoje 13-te godine. Još kao mala igrala sam fudbal sa braćom i dječacima u ulici i oduvijek me je privlačio taj sport jer se radi o timskoj igri“, rekla je Esmeralda.

Njen trenutni aganžman je u ŽNK „ROSA Brandis“ u Travniku na poziciji ofanzivna vezna.

„Igrala sam i za druge klubove, ali ovo je klub u kojem sam se pronašla i zadovoljna sam svojom trenutnom pozicijom”, istakla je Esmeralda.

Na pitanje zašto baš fudbal i kako se vidi u budućnosti, Esmeralda je bez razmišljanja odgovorila da je fudbal njena budućnost i da se vidi jako uspješnom na tom polju.

„Kada ostanem sama u svoja četiri zida, zatvorena zajedno sa svojim mislima, počnem razmišljati o budućnosti. Prva stvar na koju pomislim je da želim zauvijek raditi ono što najviše volim, kao što bi i svako trebao, a za mene je to definitivno fudbal”, izjavila je Esmeralda.

Esmeraldina najveća podrška u svemu što radi su porodica i prijetelji. Iako na početku nije bilo lako, jer okolina nije mogla prihvatiti činjenicu da i djevojke vole i žele igrati fudbal, sad je stanje drugačije.

„Na početku je bilo fascinantno, začuđujuće kako žensko može igrati muški sport, ali nakon nekog vremena kada su žene počele postizati dobre rezultate i biti uspješne u tome što rade, prihvatili su to“, rekla je Esmeralda.

Esmeralda pored napornih treninga i brojnih utakmica ne zanemaruje ni svoje školovanje. Iako je sigurna da je fudbal njena budućnost, puno napora ulaže i u svoje obrazovanje. Smatra da žene moraju prvenstveno raditi na obrazvanju i razbiti predrasude da su stvorene samo da rađaju djecu, kuhaju i čiste. One mogu raditi sve poslove, pa i igrati fudbal, jednako dobro kao i  muškarci.

Poruka koju želi uputiti svim mladim osoba koje su tek u početnoj fazi izgradnje svoje ličnosti jeste: „Bavite se sportom, ne kažu ljudi uzalud. U zdravom tijelu zdrav duh. Radite na sebi, svojim ambicijama, ciljevima i uspjeh je zagarntovan“.