EU donirala Srbiji 10 miliona eura za stambeno zbrinjavanje osjetljivih grupa

Šef delegacije EU u Srbiji kazao je da je projekat stambenog zbrinjavanja upotpunjen i mjerama usmjerenim na obrazovanje i usavršavanje, što će pomoći ugroženim kategorijama da se lakše zaposle

464

Evropska unija donirala je 10,2 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja najosjetljivijih grupa stanovništva, djece bez roditeljskog staranja, Roma, osoba s invaliditetom i žrtava porodičnog nasilja.

Krov nad glavom i bolje uslove života u ovoj državi dobiće 421 porodica u 19 lokalnih samouprava, odnosno 1500 ljudi.

“Mi ćemo odmah prionuti na posao i vjerujem da će na jesen početi izgradnja stanova, što znači da na proljeće iduće godine očekujemo da se prvi stanari usele”, kazao je Vlada Bilić, zamjenik gradonačelnika Čačka.

Zamjenica predsjednika opštine Svilajnac Dragana Radević istakla je da je projektom planirana i prekvalifikacija i dokvalifikacija.

“Planirana je i prevencija kada govorimo o kovidu, planirano je uključivanje romske populacije u kulturni i zabavni život opštine”, napomenula je Radević.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrizi, kazao je da je projekat stambenog zbrinjavanja upotpunjen i mjerama usmjerenim na obrazovanje i usavršavanje, što će pomoći ovim ljudima da se lakše zaposle.

“Zajedno smo danas ovdje da preuzmemo odgovornost za ovaj projekat koji će nabolje promijeniti živote velikog broja ljudi”, kazao je Fabrizi.

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović kazala je da će najveći dio novca ići na ono što je danas vodeća politika EU i novog rasta, a to je zelena agenda, odnosno zaštita životne sredine, digitalizaija, uključivi rast ali i za socijalne komponente.

“To je prije svega briga o najosjetljivijima, naročito u kriznim vremenima poput pandemije. Takve krize najteže prevazilaze ljudi bez osnovnih uslova za dostojanstven život,” kazala je Joksimović.