EU nagrade za istraživačko novinarstvo: Prva nagrada za novinara Amarilda Gutića

Članica žirija i urednica dnevnog lista „Oslobođenje“ Vildana Selimbegović ocijenila da je u BiH jako teško biti novinar, a naročito baviti se istraživačkim novinarstvom

829
Amarildo Gutić (Foto: Udar)

Godišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo u BiH dodijeljene su danas u Sarajevu, a prva nagrada  dodijeljena je novinaru Žurnala Amarildu Gutiću za film iz iz serijala Afera „Država protiv Davida“

Riječ je o autorskom radu na filmu „Država protiv Davida“ koji je posvećen ubistvu mladića iz Banja Luke  Davida Dragičevića.

Žiri za dodjelu ovih nagrada činili su stručnjaci, urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2019. godinu (za dostignuća u 2018. godini) iznosi 10.000 eura. Prva nagrada je 5.000, druga 3.000, a treća 2.000 eura.

Istraživačko novinarstvo u BiH

Članica žirija i urednica dnevnog lista „Oslobođenje“ Vildana Selimbegović ocijenila da je u BiH jako teško biti novinar, a naročito baviti se istraživačkim novinarstvom.

Redakcije ne mogu sebi danas priuštiti da oslobode novinare da bi se mogli baviti jednom pričom, a istraživačka priča zahtijeva više vremena“, navela je Selimbegović, dodajući da je Gutić u navedenom radu, „izbjegao zamke apriornosti i dao na uvid sve elemente jedne mučne teme”.

Vildana Selimbegović (Foto: Udar)

Govoreći o filmu „Država protiv Davida“ Selimbegović je istakla kako je autor „Uz dozu empatije, razumljive, ali i strogo ograničene činjenicom da je tragično izgubljen jedan mladi život, autor dokumentarnog filma Država protiv Davida jednu osobnu i obiteljsku tragediju pretvara u priču koja uvjerljivo govori o patologiji institucija vlasti”.

Sam autor se također dotakao važnosti rada u kvalitetnom timu koji podstiče na rad, naglašavajući značaj timskog rada u istraživačkom novinarstvu.

“Ono što je posebno važno za dobar novinarski učinak jeste i sredina u kojoj novinar radi, a redakcija Žurnala je pravo mjesto i za pojedinačni i timski rad. Iskreno, bio bih sretniji da ne postoje ovakve priče o ubistvima mladih ljudi pout Davida ili Dženana Memića, čije ubice štite pojedinci iz policijskih i tužilačlih redova, a to čine ili zbog straha ili korumpiranosti“, rekao je Gutić dodajući kako je njihov zadatak bio da ukažu na to da njegova smrt nije slučajnost, da nije samoubistvo, nego da se iza toga krije nešto drugo.

Semir Mujkić, novinar BIRN-a BiH, dobio je drugu nagradu i to za seriju tekstova o korupciji u javnim nabavkama, a treću nagradu dobili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani za istraživanje o finansiranju boračkih udruženja.

Foto: Udar

„Najviše se ističu tekstovi o kupovini sigurnih golova za dječija igrališta, ali ono što je posebno istaći jeste da je nagrađena baza službenih automobila koju smo radili dugo. Ono do čega smo došli jeste da je u toku prošle godine raspisano tendra za kupovinu službenih automobila u vrijednosti oko 90 miliona KM, što je cifra koja je i nas jako iznenadila“, navodi Mujkić.

Trećenagrađena Renata Radić-Dragić navela kako ih je za priče najviše inspirisalao to što borci, odnosno bivši veterani rata stalno protestuju i stalno se govori kako se nema para i kako im je ugrožena egzistencija.

„S druge strane znamo da se puno boračkih udruženja finansira kroz budžete pa smo željeli da vidimo na koji način se ta sredstva troše. Došli smo do frapantnih podataka da se milioni maraka troše na boračka udruženja koja taj novac troše na sebe, putovanja, večere a da krajnji borac s tim nema ništa“, navodi Radić-Dragić.

Istraživačko novinarstvo i šta nakon objavljene priče

„Teško je generalizirati, nekada priča dovede do promjena, neka ne. Mi imamo niz situacija u kojima je nakon našeg istraživanja ili pokrenuta istraga ili se promijenila određena pravila na bolje. Ne kažemo da smo napravili neku revoluciju ili velike stvari, ali bilo je nekh pomaka nakon istraživačkih radova. Konkretno u ovom slučaju nisam primijetila da se prekinulo finansiranje za boračka udruženja, ali ove godine se recimo nisu isplaćivali novci za boračke zadruge“.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (Foto: Udar)

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ustanovljna je sa ciljem promovisanja izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Ovogodišnje nagrade je, osim Vildane Selimbegović kao članice žirija, uručio i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije.

“Vrlo je jasno da stanje sloboda medija u ovoj zemlji nije onako kako mi to želimo da bude. To je vrlo jasno izneseno i u mišljenju Evropske komisije i dodatno obrazloženo u analitičkom izvještaju koji je pratio mišljenje. Naša poruka je da mora postojati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo koje treba zaštititi. Njega trebaju štititi institucije. Ovo pitanje je za nas pitanje od ključne važnosti”, rekao je Sinno, dodajući da će ovakvno novinarstvo ostati od ključne važnosti tokom cijelog procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

(portal-udar.net)