Evropska komisija traži savjet: Kako pomoći Romima u procesu obrazovanja?

Podrška se pruža uključivanju romske djece u redovno obrazovanje, razvijanju inkluzivnog obrazovanja i uklanjanju segregacije romske djece u obrazovanju

1412
Foto: Ilustracija

U novembru 2019. Evropska komisija (EK) otvorila je poziv za učešće u javnom savjetovanju radi utvrđivanja iskustava, zapažanja i mišljenja stručnjaka i šire javnosti u aktivnostima koje podržava Evropski socijalni fond ( ESF).

Riječ je o aktivnostima čiji je fokus na obrazovanju, cjeloživotnom učenju i profesionalnom usavršavanju koje je ESF podržavao od 2014. do 2018.

Javno savjetovanje odvija se putem internetskog upitnika objavljenog na web stranici, a moguće ga je popuniti do 24. februara 2020. godine.

U ovoj inicijativi može učestvovati bilo koji građanin ili organizacija. Povratne informacije bit će dio procjene trenutnog stanja programa podrške i početna su tačka za njegovo poboljšanje u narednom periodu.

Procjena će se fokusirati na uspjeh inicijativa EU u vezi s sprečavanjem i zaustavljanjem napuštanja škole, podršci jednakom pristupu obrazovanju i cjeloživotnom učenju za sve, te podršci profesionalnom usavršavanju i poboljšanju učinkovitosti i kvalitete visokog obrazovanja. Procjena će se također usredotočiti na to koja bi podrška bila najučinkovitija u budućnosti.

Poziv predstavlja priliku da utječe na proces na koji će se način dijeliti ta podrška i na koji će način biti odabrani projekti koji će dobiti pomoć.

Iz tog razloga, vrlo je važno iskoristiti ovu priliku i prenijeti svoja iskustva i prijedloge Evropskoj komisiji.

Trenutna podrška ESF-a za obrazovanje i stručno usavršavanje romske djece i mladih usmjerena je na poboljšanje njihovog pristupa kvalitetnoj predškolskoj skrbi i obrazovanju, na suzbijanje napuštanja škole, na povećanje kvalitete obrazovanja koje se pruža do završetka obaveznog pohađanja škole, kao i na podršku za srednje i visoko obrazovanje.

Podrška se pruža uključivanju romske djece u redovno obrazovanje, razvijanju inkluzivnog obrazovanja i uklanjanju segregacije romske djece u obrazovanju.

Formular za učešće u ovom procesu može se pronaći OVDJE:

//ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-6620755_en

(portal-udar.net)