Evropska unija u posjeti Kaknju

1901

Općinu Kakanj posjetio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH. Razlog njegovog dolaska je debata pod nazivom “EU u posjeti lokalnim zajednicama”.

Ovom prilikom Lars-Gunnar Wigemark održao je i sastanak sa načelnikom Općine Kakanj, Nerminom Mandrom  i presjedavajućim Općinskog vijeća Kakanj, Slavenom Katičićem, nakon čega je istakao da je Kakanj jako dobar izbor lokacije za jedno od ovakvih dešavanja.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH pokrenula je projekt “Lokalna zajednica preuzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

„Svrha ovog projekta je da što više razgovaramo  sa ljudima u različitim gradovima BiH, da čujemo od njih kako oni vide Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji, šta misle da će im Evropska unija donijeti”, rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Debata će okupiti više od 100 poduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednike, mlade i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica.

Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socio-ekonomskog i održivog razvoja na lokalnom  nivou.

(Fotografija preuzeta sa Radija Kakanj)