Evropski parlament poziva BiH na inkluziju Roma

Poziva se i na donošenje mjere protiv međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, naglašava potreba za sprječavanjem i procesuiranjem širenje govora mržnje, zločina iz mržnje i nasilja. Također se traži „promocija socijalne inkluzije manjina i ranjivog stanovništva, uključujući Rome“

661
Evropski parlament

Evropski parlament izradio je nacrt rezolucije kojom se naša zemlja poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prevarama.

Prezentacija nacrta izvještaja predviđena je za 25. i 26. januar. Rasprava i glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta o ovoj rezoluciji predviđeni su za april. Nacrt dokumenta pripremio je izvjestilac za BiH Paulo Rangel.

Domaće vlasti se potiču da osiguraju inkluzivno i nediskriminatorno obrazovanje za svu djecu. Na političke lidere i institucije u BiH apelira se da znatno ubrzaju rad i saradnju kako bi se u potpunosti ispunilo 14 glavnih prioriteta EU.

Rezolucijom se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog stanja temeljnih ljudskih prava i poziva na učinkovite i sveobuhvatne strategije za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije u cijeloj zemlji.

Poziva se i na donošenje mjere protiv međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, naglašava potreba za sprječavanjem i procesuiranjem širenje govora mržnje, zločina iz mržnje i nasilja. Također se traži „promocija socijalne inkluzije manjina i ranjivog stanovništva, uključujući Rome“.

U nacrtu rezolucije podsjeća se da put prema EU ovisi o održivom miru i istinskom pomirenju koji garantiraju demokratski i multikulturalni karakter BiH.

Naglašava se hitna potreba za uklanjanjem nedostataka u ustavnom okviru i napretkom u reformama koje bi BiH pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu. Ističe se da institucionalne reforme ovise o volji i predanosti političkih čelnika i institucija u zemlji.

U dokumentu se potiče “međunarodna zajednica da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU, posebno Parlamenta i uz savjetovanje s civilnim društvom”.

Vlasti BiH također se potiču da ubrzaju učinkovito procesuiranje ratnih zločina u skladu s revidiranom nacionalnom strategijom. Naglašava se potreba za značajnim jačanjem saradnje i razmjene podataka između državnih, entitetskih i kantonalnih institucija u svim područjima politike.

Sa žaljenjem se konstatira nedostatak napretka u reformama pravosuđa, ponavlja se hitna potreba za jačanjem profesionalizma i odgovornosti pravosuđa i osiguravanjem neovisnosti o neprimjerenom utjecaju. Poziva se na hitne korake za suzbijanje korupcije i nekažnjavanja u javnoj sferi kako bi se ponovo izgradilo povjerenje građana u institucije.

Poziva se na temeljnu istragu navodnih izbornih nepravilnosti, uključujući krađu identiteta, prepreke neovisnom posmatranju izbora i politički pritisak na Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) tokom lokalnih izbora 2020.

Izražava se žaljenje zbog kontinuiranog političkog i finansijskog pritiska i instrumentalizacije medija, čime se potkopavaju sloboda izražavanja i medijski pluralizam. Ističe se zabrinutost zbog neprijateljskog okruženja prema neovisnim medijima i potiču se vlasti da učinkovito istraže i procesuiraju prijetnje i napade na novinare i medijsko osoblje.

Izražava se zabrinutost zbog stanja osnovnih ljudskih prava.

(portal-udar.net)