Evropski parlament se suprotstavlja porastu mržnje u Evropi

Ovom rezolucijom nastojat će se djelovati na sve veći porast širenja mržnje koji dolazi od krajnje desničarskih političara, medija te neofašističkih i neonacističkih grupacija. Zajedničko djelovanje i osuđivanje ovakvih ideologija predstavlja prioritet kako bi se trenutno stanje neprijateljstva i mržnje okončalo

1568
Evropski parlament

Evropski parlament, protekle sedmice jasno i glasno je naglasio da će se svim silama boriti protiv porasta neonacističkih i neofašističkih grupa, koje su u proteklim godinama znatno jačale svoj uticaj u evropskom društvu, pa čak imali i predstavnike u politici. U dokumentu koji je usvojen, Europski parlament je donio odluku gdje zabranjuje formiranje, okupljanje i rad grupa koje promovišu nacističke i fašističke ideologije, te šire govor mržnje i pozivaju na njega.

Naš portal je tokom prethodnog perioda pisao o porast podrške ovim ideologijama, a najočigledniji su bili primjeri u Bugarskoj, Italiji, Mađarskoj te Ukrajini. Pozivanje na mržnju  i netoleranciju prema manjnama, predstavljao je ogroman problem, te izazivao nezadovoljstvo mnogih, prvenstveno Roma koji su ovim manifestom bili pogođeni.

Pripadnici neonacističkih grupa u Ukrajini (Foto: news-front.info)

Progoni, spaljivanje kuća te otvorene prijetnje od strane političkih lidera koji su upravo zahvaljujući podršci ovih grupa i došli na vlast, za Rome kao i sve ostale manjine današnjeg društva,  predstavljalo je ogromnu prijetnju i razlog za zabrinutost.

Evropski parlament, kao razlog donošenja ove rezolucije, ističe nedostatak ozbiljnih mjera protiv ovih grupa koji je zauzvrat omogućio porast nasilnih incidenata, porast podrške ovim grupama, te uključivanje istih u političke vode.  Zaključeno je kako nekažnjivost koju su neofašisti  uživali do sada,  jedan od razloga zbog kojeg su svoje zlobne ideologije mogli praktikovati neometano, što je imalo uticaj na svakodnevni život manjina u Evropi.

Tokom proteklih 10 godina došlo je do velikog porasta broja napada ekstremnih nacionalista u Evropi. Ovaj porast zahvatio je  mnoge od Evropskih zemalja, a njihov manifest ogledao se u  zastrašivanju i napadima na manjine i LGBTI osobe, ubistva poslanika Velike Britanije, Jo Coxa, užasnim masakrom u Utoji u Norveškoj. Ovo su samo neki od primjera, a danas Evropa je odlučila da povuče crtu i kaže da je bilo dosta“ rekao je vođa Grupe socijalista i demokrata Evropskog parlamenta, Udo Bullmann.

Udo Bullman

Neke od predloženih mjera uključuju i osnivanje nove grane  policije koja će se baviti striktno govorom mržnje i incidentima počinjenim iz mržnje.

„Kažnjavanje i osuda govora mržnje i zločina počinjenog iz mržnje od strane svih, prvenstveno političara i donosioca odluka, značajno će podići svijest građana i ukazati da fašizam i neo-nacizam nije dobrodošao u Europi“, poručuju iz Evropskog parlamenta.

Pored javne osude, naglašena  je važnost preventivnog djelovanja  na širenje rasizma, fašizma i ksenofobije kroz internet,  u suradnji sa kompanijama društvenih medija, a rezolucijom će biti obuhvaćene i sportske skupine.  Rezolucija zahtjeva da se i nogometni klubovi država članica uključe u suprostavljanje i osudu rasizma, fašizma i ksenofobije na sportskim terenima i u sportskoj kulturi.

Simboli fašizma na fudbalskomstadionu u Italiji

Aktivnosti koje su nephodne za sporovođenje kako bi se fašizmu stalo na kraj, uključuju saradnju škola, organizacija civilnog društva i sportskih navijača, da bi se podigla svijest o historiji, fašističkim zločinima, ljudskim pravima te promociji jednakosti.

Soraya Post

„Konačno, Evropski parlament se suprostavlja porastu mržnje u Evropi. Neofašističke i neonacističke grupe zagovaraju upotrebu nasilja i širenje mržnje prema etničkim i vjerskim manjinama, migrantima, LGBTI osobama, feministima i političkim protivnicima. Ove organizacije nisu prihvatljive u demokratskom društvu. Svako bi trebao da ima pravo da učestvuje i da se oseća sigurno u današnjoj Evropi.

Naša istorija nam je pokazala za šta su sve  ove vrste organizacija sposobne – ne možemo dozvoliti da se to ponovi. Zemlje članice EU moraju djelovati i zabraniti neofašističke i neonacističke grupe koje podstiču nasilje nad drugima. To je od vitalnog značaja za očuvanje demokratskih vrijednosti EU“, rekla je Soraya Post, članica Europskog parlamenta.

Ovom rezolucijom nastojat će se djelovati na sve veći porast širenja mržnje koji dolazi od krajnje desničarskih političara, medija te neofašističkih i neonacističkih grupacija.  Zajedničko djelovanje i osuđivanje ovakvih ideologija predstavlja prioritet kako bi se trenutno stanje neprijateljstva i mržnje okončalo.

(portal-udar.net)