EVROPSKI PARLAMENT: Zahtijev za borbu protiv socijalne isključenosti Roma, siromaštva i anticiganizma

Odbor za građanske slobode usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom osuđuje činjenicu da, zbog stalno prisutnog anticiganizma, Romi u Evropi trpe najveće stope siromaštva i socijalne isključenosti

1157
Evropski parlament

Evropska unija i njene članice moraju se boriti protiv strukturalnog anticiganizma i donijeti zakone kako bi se osiguralo da Romi imaju jednak pristup stanovanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju, saopćeno je iz Evropskog parlamenta.

Odbor za građanske slobode usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom osuđuje činjenicu da, zbog stalno prisutnog anticiganizma, Romi u Evropi trpe najveće stope siromaštva i socijalne isključenosti. Evroparlamentarci stoga zahtijevaju inkluzivno obrazovanje, rani razvoj djece i prestanak diskriminacije i segregacije. Tekst o kojem će se na plenarnoj sjednici glasati u oktobru usvojen je s 52 glasa za, 9 protiv i 5 suzdržanih.

Evropski parlament

U rezoluciji se navodi žaljenje što se položaj Roma u EU nije poboljšao, dijelom i zbog „nedostatka političke volje“, i što značajan dio Roma u Evropi živi u „krajnje nesigurnim“ uslovima, a većina je lišena svojih osnovnih ljudskih prava u svim područjima života.

Članovi Parlamenta pozivaju Komisiju da podnese prijedlog zakona koji je fokusiran na borbu protiv siromaštva i anticiganizma i poboljšanje životnih i zdravstvenih uslova Roma. Prijedlog bi trebao sadržavati plan za uklanjanje nejednakosti u stanovanju, zdravstvu, zapošljavanju i obrazovanju, kao i posebne obavezujuće ciljeve za poboljšanje uključenosti. Napori bi trebali biti ubrzani u svim državama članicama EU, posebno u onima s velikim brojem Roma, kažu članovi Evropskog parlamenta.

Pristup zdravstvenoj zaštiti i naknada za žrtve prisilne sterilizacije

Države članice trebale bi poboljšati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za Rome, uključujući reproduktivnu zdravstvenu zaštitu. Moraju se zabraniti svi oblici etničke segregacije u zdravstvenim ustanovama, uključujući zdravstvenu zaštitu majki. Članovi Parlamenta također traže od država članica da daju naknadu žrtvama prisilne sterilizacije.

Ne segregaciji u školama

Ono što je neophodno da bi se prekinuo krug siromaštva je da se osigura romskoj djeci jednak početak života, kazali su zastupnici u Evropskom parlamentu, koji žele okončati sve oblike segregacije Roma u školama ili razredima. Oni osuđuju diskriminacijsku praksu smještanja Roma u škole za djecu sa mentalnim smetnjama, koje još uvijek postoje u nekim zemljama EU, i pozivaju Komisiju da nastavi pritisak na države članice da rade na desegregaciji, prenoseći slučajeve Evropskom sudu pravde, ukoliko je potrebno.

Pogoršanje situacije zbog virusa COVID-19

Zastupnici u Evropskom parlamentu naglasili su na kraju da je kriza uzrokovana virusom COVID-19 pogoršala situaciju marginaliziranih zajednica Roma koji žive u pretrpanim i neljudskim uslovima, i upozorili da su zbog ograničenog pristupa zdravstvenoj zaštiti, pitkoj vodi, sanitarijama i hrani Romi izloženiji riziku od virusa.

Romeo Frannz

Član Evropskog parlamenta Romeo Franz iz njemačke stranke Zelenih i šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, kazao je da je ovaj izvještaj šansa za poboljšanje položaja Roma.

Izvještaj je sjajna šansa za EU i njene države članice da značajno poboljšaju položaj Roma. On u prvi plan stavlja prijedlog zakona za Jednakost, Uključenost i Sudjelovanje mog naroda, prvi put u historiji ovog parlamenta, a borbu protiv anticiganizma, glavnog uzroka socijalne isključenosti Roma, čini prioritetom – rekao je Franz.

(portal-udar.net)