EXIT – od slova Z do pune otvorenosti

357
foto: Udar
foto: Udar

U Novom Sadu je proteklog vikenda završeno 22. izdanje festivala EXIT koji se smatra jednim od najbolji muzičkih događaja u Evropi. Tokom četiri dana festival je posjetilo preko 200 000 gledalaca sa kupljenim kartama. Zanimljivo je da je dan prije početka događaja Novi Sad bio išaran slovima Z, što je bio ratni simbol ruske vojske tokom napada na Ukrajinu. Novinari u Srbiji smatraju da je ovo djelo političkih vandala koji su htjeli brojnim posjetiocima iz inostranstva da daju na znanje na čijoj su strani. No, vlasti Novog Sada su izvele promptnu akciju i slova sa brojnih zidova i nadvožnjaka su prefarbana ili izbrisana.

Inače, pretpostavka je da je bilo oko 50 000 posjetilaca iz drugih država, a od toga blizu 20 hiljada iz BiH. Smatra se da bi bilo i više da se festival ove godine nije podudario sa Bajramom.

Ulice Novog Sada su bile preplavljene turistima, muzičkim hodočasnicima, iz Litvanije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, pa čak i Indije i arapskih zemalja. Multikulturalnost i tolerancija je bila prisutna i na koncertima. Bilo je i političkih poruka, poput podrške Ukrajini od strane švedske grupe Misconduct, do insistiranja na rušenju vlade Velike Britanije od strane The Exploited. No, publika je uživala u raznolikosti i većina narativa je dočekivana sa pljeskom i klicanjem, ili smijanjem.

Nick Cave (foto: Udar/Cvjetković)
Nick Cave (foto: Udar/Cvjetković)

Glavne zvijezde ovog Exita su bili Nick Cave and Bad Seeds, Sepultura, Iggy Azalea, Calvin Harris, Konstrakta… Ove godine bila je vrlo jaka i pank scena gdje su svirali The Exploited, Misconduct, Napalm Death. povratnici iz Rijeke – Paraf…