EYOF: Multi-sportsko takmičenje biće održano u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Domaćin zimskog omladinskog festivala EYOF 2019. su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo koji su osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću „EYOF 2019 d.o.o“, iznad kojeg stoji Skupština koju sačinjavaju po tri predstavnika oba grada

1513
Grodvy, maskota EYOF-a 2019. (Foto: Udar)

Svečana ceremonija EYOF-a pod motom „We create together“ (Stvaramo zajedno) bit će održana 10. februara na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 19 sati, a EYOF će trajati od 9. do 16. februara.

Na ovom festivalu učestvovat će više od 1.700 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja.
Prvi EYOF organizovan je 1991. godine. Bio je to ljetni Evropski omladinski festival mladih, a domaćin je bio Bruxelles. Dvije godine kasnije, pokrenut je i zimski festival, a prvi domaćin bio je italijanski grad Aosta.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine. EYOF je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta koji ima ekskluzivna prava na događaj.

Domaćin zimskog omladinskog festivala EYOF 2019. su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo koji su osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću „EYOF 2019 d.o.o“, iznad kojeg stoji Skupština koju sačinjavaju po tri predstavnika oba grada. EYOF 2019 trenutno broji 12 stalno uposlenih, a Izvršni  komitet čini 17 sektora, uključujući njihove menadžere i asistente.

Na konferenciji za medije Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je ovo važan događaj za grad.

„Ovaj projekat je jako važan za Sarajevo iz više aspekata. Onaj koji je za nas jako važan je promocija sporta i sportskih vrijednosti, novih generacija, mladih ljudi, koji će vjerovatno u budućnosti biti naši bosanskohercegovački svjetski prvaci u raznim disciplinama. Zaista vjerujem i želim da se nešto tako desi. On je jako važan i politički, jer ga realizujemo zajednički, dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo sposobni, da možemo, da znamo, da imamo energije, da zajednički realizujemo projekte i ponovno probudimo olimpijski duh u Sarajevu“, rekao je Skaka.

Zvanična maskota EYOFA je Groodvy, a na svečanom otvaranju predviđeno je da se rukuju maskote EYOF-a 2019. Groodvy i ZOI 1984. Vučko.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić je također izrazio zadovoljstvo što će Sarajevo i Istočno Sarajevo biti jedan od sportskih centara u Evropi koji šalje vrlo lijepe slike.

“Ovaj projekat je pokazao svu kompleksnost i BiH i svih napora koje pozitivni ljudi, sportisti žele da u ovoj zemlji naprave. Ovo je veliko iskustvo za sve nas, na koji način možemo organizovati jedan ovakav sportski događaj koji će sigurno ostaviti trag kao što je to i Olimpijada 1984. godine ostavila. To će biti jedno nasljeđe koje će se koristiti za organizaciju mnogo većih takmičenja”, rekao je Lučić.

EYOF je savršena prilika da naučite mlade sportiste iz cijele Europe o važnosti ideala poput poštene konkurencije, poštovanja, tolerancije i prijateljstva.

(portal-udar.net)