Festival „Baro drom“ u Bijeljini

308

U Bijeljni se održava festival BARO DROM (Dug put). Festival promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik. Predstavlja dug put koji su Romi prošli i kojim još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.

Festival se održava 25.i 26.avgusta 2022. godine u Bijeljini na platou Centra za kulturu Semberija. Kako bi iz prve ruke doživjeli bogatstvo radosti i tuge koju Romi na ovom putu nose, a kojim su oplemenili kulture i umjetnosti svih zemalja u kojima žive, Baro drom kombinuje kvalitetne sadržaje koji promovišu romsku kulturu, tradiciju i jezik, te su u toku dva dana festivala posjetioci imati priliku da učestvuju u defileu učesnika festivala, nastupima SKUD „Semberija“, Dragana Ristića i KAL benda, operske dive Nataše Tasić Knežević, da učestvuju u radionici o romskoj literaturi i jeziku koju vodi prof. dr. Hedina Tahirović -Sijerčić, kao i u književnoj večeri pisca Metija Kamberija. Pored ovog sadržaja u toku trajanja festivala posjetioci će moći posjetiti i dvije izložbe „Znameniti Romi svijeta“ u galeriji Centra za kulturu „ Semberija“ i „Romi narod vatre i slobode“ u Muzeju „Semberija“.

Jovana Barbu
Jovana Barbu

Portparolka festivala Jovana Barbu ističe da je ovo prvi put da se u Bijeljini održava festival ovakvog obima gdje je u fokusu jedna nacionalna manjina.

„I dalje se susrećemo sa predrasudama koje postoje prema romskoj populaciji. Često se ističe, Romkinje se rano udaju, prose… To nije naša tradicija i to je generalizovanje. Naša tradicija se može vidjeti na ovom festivalu, kroz muziku, ples, književnost“, istakla je Barbu.

Organizatori festivala su Udruženje Žena Romkinja Bijeljina i udruženje Otaharin uz podršku Norveške vlade.