Festival “Me sem Šaban”, 7. i 8. juna u Nišu

Organizatori ove manifestacije su Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca i Niški kulturni centar

1624
Šaban Bajramović, Foto: Saša Đorđević

Drugi World and Gipsy music festival, biće organizovan 7. i 8. juna u Nišu, u čast muzičkog velikana Šabana Bajramovića. Festival će biti održan na Ljetnoj pozornici, a ulaz će biti besplatan.

Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića. Noseća muzička snaga ovog festivala je orkestar “Crne mambe” na čelu sa Nebojšom Saitovićem.

“Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre”, kaže Nebojša Saitović, frontmen “Crnih mambi” i jedan od organizatora festivala.

Ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti novosadski bend “Apsolutno romantično”, poznat po svojim autorskim djelima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

Umjetnički direktor festivala, Kariman Alijević kaže da je nastup “Mambi” sa “Gipsy kingsima” prošlog ljeta, pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

“Plan je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala gde se u Niškom kulturnom centru planira tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe “Apsolutno romantično” i “Mambe”, ističe Alijević.

Organizatori ove manifestacije su Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca i Niški kulturni centar.

(portal-udar.net)