Festival raznolikosti ujedinio Brčko

Od svih aktivnosti, najviše pažnje su privukle igre takmičarskog karaktera, koje su bile prilagođene za sve uzraste u kojima su učestvovala djeca, ali i roditelji

1239
Foto: OC Vermont

Na inicijativu Omladinskog centra „Vermont“, koju je podržala i Koalicija za borbu protiv mržnje „Promoviši pozitivno“ i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, na Trgu Mladih održana je manifestacija pod nazivom Festival raznolikosti.

Program festivala bio je podjeljen u dva djela. Prvi je bio namjenjen djeci, roditeljima, bakama i dekama u vidu kreativnih aktivnosti, a drugi dio je bio namjenjen mladima, u vidu zajedničkog druženja uz muziku i ples.  Igraonice koje su promicale vrijednosti prijateljstva, tolerantnosti i suživota ujedinile su mališane i roditelje, a zabava, ples i muzika, porušile su sve nevidljive zidove, podignute nacionalizmom te uticajem određenih političkih uvjerenja i ideologija mržnje.

„Integracija djece u zajednici je tema koju smo pokušali provući kroz Festival raznolikosti. Ovo je bila idealna prilika da djeca koja pohađaju Dnevni centar budu domaćini vrtićima, igraonicama i svim klincima i klincezama našeg grada“, izjavio je za naš portal Damir Radenković, organizator i direktor Omladinskog centra „Vermont“

Navedene aktivnosti kao i sama manifestacija za cilj su imale promociju pozitivnih praksi i ujedinjenja ovog multietničkog grada. U sklopu manifestacije učestvovali su i različite nevladine organizacije i sportski klubovi sa područja Brčko distrikta, koji su posjetiocima demonstrirali dio svojih vještina, te ih uključili u dio njihovih performansa.

„Čast nam je da na ovakvoj jednoj manifestaciji naš košarkaški klub „Lavovi“ ima priliku promovisati vrijednost i važnost sportskih aktivnosti od  najmanjih nogu. Znate kako kažu, u zdravom tjelu, zdrav duh“, rekao je Srđan Vukadinović, trener košarkaškog kluba „Lavovi“.

Od svih aktivnosti, najviše pažnje su privukle igre takmičarskog karaktera, koje su bile prilagođene za sve uzraste u kojima su učestvovala djeca, ali i roditelji.

„Drago mi je što se napokon neko sjetio da organizuje nesto drugačije u ovom gradu, jer inače nema mnogo aktivnosti na koje bih mogla da povedem porodicu a da se niko ne osjeća isključenim, svima nam je bilo veoma zabavno“, rekla je za naš portal Nermina Karović, posjetiteljka Festivala.

Bilo je zaista lepo vidjeti Brčko u svom punom sjaju, punom zajedničkog druženja zahvaljujući malim inicijativama nevladinih organizacija. Ovo je samo još jednom dokaz da za dobru manifestaciju nisu potrebna velika sredstva, već pozitivna inicijativa, udružene snage i rad  ka zajedničkom cilju.

(portal-udar.net)