Film o životu nacionalnih manjina bit će prikazan na SFF-u

Dokumentarni film pod nazivom „Kad nas je manje“ prikazuje život nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kroz priče iz Brčkog, Prijedora, Prnjavora, Sarajeva i Tuzle, pet bh. gradova iz oba entiteta i distrikta

1156

Sarajevski filmski festival ove godine bit će održan od 16. do 23. avgusta. Festival predstvalja jednu od najvećih filmskih smotri u Evropi i centralno je mjesto okupljanja filmofila u našem regionu.

Između ostalih, na festivalu će ove godine biti prikazan dokumentarni film koji je snimljen u okviru projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“, a učestvovat će i pripadnici romske nacionalne manjine iz Brčko distrikta BiH.

Dokumentarni film pod nazivom „Kad nas je manje“ prikazuje život nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kroz priče iz Brčkog, Prijedora, Prnjavora, Sarajeva i Tuzle, pet bh. gradova iz oba entiteta i distrikta.

Paralelno prikazuje život pripadnika nacionalnih manjina u ovim gradovima, ali i različite aktivnosti koje organiziraju njihove lokalne zajednice zahvaljujući sredstvima koja su osigurana kroz program „Horizontal Facility“.

Cilj je promoviranje prava, kulture, tradicije i jezika nacionalnih manjina. Projekcija filma zakazana je za nedjelju, 18. avgusta 2019. godine s početkom u 12.30 sati u kinu Cinema City Sarajevo.

Projekt „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“ implementiran je od strane Vijeća Evrope, a finansiran od Evropske unije i Vijeća Evrope.

(portal-udar.net)