Film “Ponosni Romi” biće premijerno prikazan 25. januara

378

Evropski romski institut za umjetnost i kulturu ERIAC objaviće kratki film Ponosni Romi, koji je napisao i režirao nagrađivani špansko-romski reditelj Pablo Vega. U filmu glume Alina Serban i plesač Tony Gabarry, a urađen je u sklopu kampanje Ponosni Romi Slobodna Evropa.

Inspirisan filmom Veliki diktator iz 1940. koji je stvorio i u kojem je glumio Charlie Chaplin, za kojeg mnogi ne znaju da je romskog porijekla, film Ponosni Romi odražava bogatstvo i raznolikost romske nacije.

Film osporava dominantne historijske narative i negativne stereotipe o Romima, najvećoj evropskoj etničkoj manjini i naciji bez granica, uz podsjećanje na mnoge kulturne i historijske doprinose koje su Romi dali Evropi kroz vijekove. Ponosni Romi je savremeni romski manifest i počast romskom ponosu i kulturnoj baštini.

Rad reditelja Pabla Vege prikazan je na filmskim festivalima širom svijeta. 2010. godine premijerno je prikazao dokumentarni film Romnia. Romkinje iz Huesce, portret četiri Romkinje koje žive u Španiji. Njegovo posljednje djelo Ponosni Romi je u potpunosti sa romskom postavom, a glavnu ulogu tumači nagrađivana glumica, dramaturginja i rediteljica Alina Serban iz Rumunije. Pionirka romskog feminističkog političkog teatra, Alina utjelovljuje ulogu romskog dostojanstva; Lik Charlieja Chaplina tumači plesač, koreograf i glumac Tony Gabarry iz Španije.

Pokrenuta početkom ove godine od strane ERIAC-a uz podršku Kancelarije za romske inicijative (RIO) u okviru Fondacija otvorenog društva, a u partnerstvu je s transnacionalnom koalicijom nacionalnih romskih organizacija, kao i Romskim obrazovnim fondom (REF) i Romskom inicijativom za razvoj poduzetništva (REDI), kampanja Ponosni Romi Slobodna Evropa nastoji potaknuti Rome da se osjećaju ponosnim i ohrabriti romsko građansko sudjelovanje.

Film će biti premijerno prikazan 25. januara u pozorištu Babylon u Berlinu pred publikom, a potom će uslijediti razgovori sa kreatorima filma.

Događaj će se moći pratiti online preko društvenih mreža ERIAC-a.