Filmom i diskusijom u Meeting Pointu obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

347
Foto: FENA

Projekcijom nagrađivanog dokumentarnog filma “Hiljadu posjekotina” Ramone S. Diaz u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Obala Art Centra, i diskusijom koja je uslijedila nakon projekcije, u kinu Meeting Point u Sarajevu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava, saopćili su organizatori.

Film je prikazan u saradnji sa nizozemskim filmskim festivalom Movies that Matter.

Film “Hiljadu posjekotina” prati Mariu Ressu, novinarku i izvršnu menadžericu koja je 2018. proglašena Osobom godine po izboru američkog magazina Time. Istovremeno, film pruža uvid u taktike kojima se služe vladari širom svijeta kako bi manipulirali istinom.

O medijima i slobodi, o ljudskim pravima, manipulaciji informacijama i o dezinformacijama, razgovaralo se u panelu nakon projekcije kojim je moderirao ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Waltmans, a sudjelovali su Boro Kontić (Mediacentar), Jasminka Džumhur (Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine) i nagrađivana novinarka Nermina Kuloglija (BIRN).

Govoriti o medijima, slobodi i pravima, znači govoriti kritički, propitivati, raditi s profesionalnim integritetom i posvećenosću poslu, pružiti informacije od javnog interesa za društvo i biti solidaran s kolegama, jer mediji i ljudska prava su prirodni saveznici, zaključili su učesnici panela, saopćeno je.