Filmom o ljubavi Romkinje i Srbina protiv predrasuda

356
Foto: Film klub prokuplje

Kako bi riješili pitanje predrasuda između romske i srpske populacije, udruženje “Film klub Prokuplje” iz Srbije pokrenulo je inicijativu “Prikaži svoje – upoznaj tuđe”, kroz radionice o edukaciji mladih, a napravili su i film o ljubavnoj priči Romkinje i Srbina.

Oko 60 polaznika romske i srpske nacionalnosti pohađalo je likovne, filmske i glumačke radionice. Rad je, kaže jedan od pokretača inicijative Žikica Jovanović, bio zasnovan na tome da su djeca zajedno učila, družila se i stvarala, tako da je bilo primijetno smanjenje stereotipa i razbijanje predrasuda među učesnicima radionica. Ističe da se pokazalo da su djeca i mladi dobar primjer i ostalima, da je potrebno bolje upoznati jedni druge i uz pomoć kulture i filma prevazići prepreke i zajedno živjeti jedni sa drugima.

“Zainteresovanost je bila odlična, jer je rijetkost u ovom dijelu Srbije, da djeca imaju mogućnost da učestvuju na ovakvim skupovima, a pored toga film i gluma im nisu dostupni u školi, jer nisu predviđeni školskim obrazovanjem, tako da im je veoma izazovno da imaju mogućnost da sami stvaraju svoj prvi film”, kaže Jovanović.

Pored predavača, radionicama su prisustvovali i mladi volonteri koji su pomagali organizatorima. U toku realizacije projekta imali su i 10. Prokupački filmski festival ProFiFest, po kome je ovo udruženje prepoznatiljivo u svom gradu, pa su i mnogi polaznici radionica učestvovali i mimo projekta i prisustvovali projekcijama, ali i u organizaciji samog događaja.

“Radionice su bile interaktivne, tako da su djeca i mladi zajedno sa predavačima razgovarali, družili se i učili. To je takođe novina i nešto veoma interesantno za ove mlade ljude, tako da su se radovali i jedva čekali naredne radionice. Imali smo odličnu saradnju sa mentorkom sa kojom smo zajedno smišljali igrice koje su takođe privlačile odličnu pažnju ovih mladih ljudi i opuštali ih da se više druže i sarađuju”, kaže on.

Nakon svih radionica snimljen je film čija je projekcija izazvala pažnju javnosti, kaže Jovanović. Velika je bila i radost i zadovoljstvo kod djece koja su snimila svoje prvo ostvarenje.

“Oni su preponosni što su na kraju projekta svojim prijateljima, roditeljima i ostalom stanovništvu pokazali produkt ovih radionica. Završna manifestacija je privukla lijepu pažnju, jer su djeca prije samog događaja lijepila plakate i dijelila flajere. Putem društvenih mreža su pozivala na događaj, a prije same projekcije u centru grada išla je muzika i djeca su šetala i pozivala ljude na projekciju filma, kaže Jovanović.

Osim predavača, mladih i volontera, uključili su se i građani. Oni su bili uključeni najviše na završnim manifestacijama.

“Tu su posmatrali film, postavljali pitanja, a što je najznačajnije, vidjeli mlade Rome i Srbe kako se druže i zajedno raduju onome što su stvorili na kraju radionica”, ističe Jovanović.

Podsjetimo, „Film klub Prokuplje“ je zvanično osnovan 2015. godine, iako je aktivan kao neformalna grupa od 2010. godine. Misija je edukacija djece i mladih o širenju građanske kulutre, očuvanju životne sredine, poštovanju različitosti i očuvanju ljudskih i manjinskih prava snimanjem i emitovanjem filmova, organizovanjem tribina i radionica pretežno na teritoriji grada Prokuplja, ali i širom Srbije i inostranstva.