Fondacija Cure: Sve jednake, sve vidljive

1585
Foto: Fondacija cure

Konferencija pod nazivom Sve jednake sve vidljive – kroz program zagovaranja  ženskih prava u BH društvu, održana je prethodne sedmice u Sarajevu.

Organizitorice konferencije, Fondacija Cure, spojile su dva zalagačka projekta, odnosno ženske zalagačke inicijative u Bosni i Hercegovini, koje fokusiraju svoju pažnju na jačanje vidljivosti i saradnje sa ženskim organizacijama iz manjih lokalnih zajednica.

Konferencija je pružila priliku da se predstavi prostor ženskog aktivističkog djelovanja kroz učešće žena u pisanju EU Alternativnog izvještaja sa osvrtom na nevidljivost žena i ženskih marginalizovanih grupa u bilo kom političkom dokumentu  USTAV, Reformska agenda, EU Direktive.

Reformska agenda, kao uslov napretka BiH ka Europskoj Uniji je još jedan dokument koji direktno utiče na živote građana i građanki u BiH, ali je, kao i Ustav BiH, potpuno rodno neosjetljiv dokument i u obzir ne uzima zaštitu marginalizovanih grupa te će i ovaj dokument biti predmet izlaganja i analize. Kroz sagledavanja sadržaja Reformske agende, koja je usvojena potpuno netransparentno, bez ikakvog uvida ili učešća javnosti, ukazaće se i na problem ponovnog isključivanja građana i građanki iz ovog dokumenta.

Prema riječima  aktivistkinje Fondacije Cure Vildane Džekman, ova konferencija se održala u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i u sklopu programskog djelovanja Fondacije Cure koji se naziva Sve jednake sve vidljive.

Imale smo zadatak i izazov da u sklopu trodnevne konferencije pozovemo žene koje su govorile o  važnim pravno političkim dokumentima u kojima sudjelujemo. Da čujemo malo više o raznim aktivističkim aktivnostima. Imali smo priliku da slušamo o osmomartovskom maršu, 16 dana aktivizma,  mjesecu ženskog romskog aktivizma.

Pored toga predstavljene su priče fenomenalnih žena koje inspirišu i realizuju divne stvari na lokalnom nivou a za koje mi nemamo nikakve informacije. Ovo je bio otvoren prostor za žene iz malih lokalnih zajednica sa kojima su u protekloj godini jako mnogo radile i da čujemo o inicijativa koje se tiču izmjena Ustava BiH, i inicijative dana sjećanja  na žene koje su stradale u ratu 8. Decembra koji još uvijek nije institucionalan ali mi se trudimo da taj datum postane institucionalan. Imam priliku da najavim da ćemo ove godine u 12 gradova izaći na ulici da dijelimo letke, da afirmišemo građane i građanke da je 8. 12. Dan sjećanja na žene koje su stradale u ratu.

Na konferenciji su panelistkinje govorile o svojim različitim iskustvima, iskustvima  borbe protiv različitih problema koji postoje u  Bosni i Hercegovini a koje država ignoriše. Posebno potrebe marginaliziranih žena poput Romkinja, žena sa invaliditetom, LBT žena, apsolutno svih žena koje su nevidljive u našem društvu.

Kroz panel Zaštitnice ženskih prava na djelu, aktivizam u malim lokalnim zajednicama Vedrana Frašto je prezentirala značaj obilježavanja 8. Marta Međunarodnog dana žena i osmomartovskog marša. Posebno je naglasila, „Sve jednake sve vidljive kao fokus ove konferencije govori o tome da postoji mnogo grupa žena u Bosni i Hercegovini koje apsolutno nisu vidljive, koje  nisu prepoznate u našem zakonu i u akcionim planovima i zato je jako bitno da mi govorimo o tome i svim različitim problemima sa kojim se susreću žene kako bi radili na rješavanju tih problema“.

Jedan od zaključaka konferencije je ukazao na važnost feminističkog zalaganja zato što učimo iz iskustva drugih, zato što ispitujemo i istražujemo žensku prošlost, zato što želimo zaštiti žensko pravo na izbor, zato što moramo pogledati nevidljive žene i uključiti ih u sve naše aktivnosti i naše djelovanje, zato što insistiramo na implementaciji zakona i zato što ulažemo maksimalne napore u obrazovanje.

(portal-udar.net)