Fondacija Muharem Berbić: Posvećenost djeci i osobama s poteškoćama u razvoju

Cjelokupno djelovanje Fondacije se zasniva na potrebama djece i mladih, a posebno djece i mladih koje dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe, nezaposlenih mladih, djece i odraslih s poteškoćama u razvoju

1946
Adnan Mević (Foto: Fondacija )

Kada je Fondacija Muharem Berbić koja počela sa radom prije 4 godine, ideja je bila da se stipendiraju nadareni učenici, studentid kao i da se direktno i finansiraju projekti raznih organizacija civilnog društva u BiH. Fondacija trenutno stipendira 20 učenika i studenata, te daje podršku malim organizacijama i udruženjima iz manjih lokalnih zajednica, te provodi svoje projekte i aktivnosti.

Fondaciju su osnovali Zijad i Selma Berbić, koji su uspješni privrednici i koji su željeli da učine nešto za zajednicu, a kako bi unaprijedili bosanskohercegovačko društvo.

Danas, cjelokupno djelovanje Fondacije se zasniva na potrebama djece i mladih, a posebno djece i mladih koje dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe, nezaposlenih mladih, djece i odraslih s poteškoćama u razvoju.

Također, želja osnivača i uposlenika Fondacije je jačanje kapaciteta različitih institucija, ustanova i preduzeća koji utiču na zadovoljenje osnovnih potreba svakog pojedinca odnosno građana ili građanki.

Adnan Mević, Projekt menadžer Fondacije ističe kako Fondacija stipendira 20 učenika i studenata, daje podršku malim organizacijama i udruženjima iz manjih lokalnih zajednica, te provodi svoje projekte i aktivnosti.

Želja nam je da kontinuirano unapređujemo položaj ove kategorije bosanskohercegovačkog stanovništva jer znamo da su mladi i djeca budućnost naše zemlje. Želimo da se u budućnosti posvetimo i djeci i odraslim osobama sa poteškoćama u razvojurekao je Mević za Udar.

On je podsjetio da je u toku konkurs za dodjelu stipendija Fondacije koji je otvoren do 30.10.2019. godine.

Stipendije će se izabranim učenicima i studentima dodjeljivati mjesečno (12 mjeseci). Ovo je još jedna posebnost, budući da se stipendije dodjeljuju tokom čitave godine. Također, Fondacija realizuje projekta Omladinski servis za zapošljavanje koji je namjenjen za nezaposlene osobe, a kroz koji sve nezaposlene osobe mogu dobiti podršku prilikom apliciranja za posao, ili pronalaska zaposlenja.

Sve informacije o projektima, aktivnosti kao i o Fondaciji Muharem Berbić možete dobiti na web stranici www.fmb.foundation ili putem facebook profila //www.facebook.com/FondacijaMuharemBerbic/.

(portal-udar.net)